IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел с официална номинация за водещ кандидат в традиционния си избирателен район

Меркел спечели подкрепата на 95 процента от делегатите на конгрес на Християндемократическия съюз

16:31 | 25.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ангела Меркел днес бе официално номинирана за водещ кандидат на своята партия - Християндемократическия съюз (ХДС) в провинция Мекленбург-Предна Померания, информира Асошиейтед прес.

Меркел спечели подкрепата на 95 процента от делегатите на конгрес на партията в северозападната провинция. Партийното ѝ членство е към клона на ХДС в Мекленбург-Предна Померания, а избирателният ѝ район още от 1990 г. е в град Щралзунд.

Проучванията сочат, че Меркел неочаквано се е изправила пред сериозно предизвикателство, отправено от социалдемократите, които избраха бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц за кандидат на партията за канцлер.

Меркел не спомена Шулц в днешната си реч, но похвали реформите на своя предшественик социалдемократа Герхард Шрьодер, някои от които Шулц обяви, че може да промени.

Германия трябва да изпълни своите задължения в рамките на НАТО и да увеличи разходите си за отбрана до 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), каза по-рано днес по време на конгреса Меркел, цитирана от ТАСС.

"Това ще искат от нас и останалите, и мисля, че те са прави", подчерта тя.

Същевременно председателят на парламентарната група на Социалдемократическата партия в Бундестага Томас Оперман, в контекста на дискусията за повишаване на разходите за отбрана, предупреди за опасност от надпревара във въоръжаването в Европа. "Ние не трябва да правим грешка и да влизаме в нова надпревара във въоръжаването", каза той днес пред съпартийци в Ерфурт.

В момента Германия харчи 1,2 на сто от своя БВП за военни нужди. Според проектобюджета, представен миналата година, за отбранителни цели и сигурност през тази година се предвиждат над 37 млрд. евро. За да изпълни критериите на НАТО за 2 на сто от БВП, Берлин трябва да увеличи разходите за отбрана до около 58 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още