IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия дава на Египет 250 млн. долара за подобряване на условията за бежанците

Ангела Меркел иска да постигне серия споразумения, подобни на договора между ЕС и Турция, за задържане на мигрантите срещу икономическа помощ

11:10 | 03.03.17 г.
<p>
	Ангела Меркел и&nbsp;&nbsp;Абдел Фатах ас Сиси.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и  Абдел Фатах ас Сиси. Снимка: Ройтерс

Германия ще предостави на Египет 250 млн. долара за подобряване на условията на живот на бежанци в страната, съобщи късно снощи канцлерът Ангела Меркел на съвместна пресконференция с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, предава руската информационна агенция ТАСС.

Меркел каза, че "в последно време Египет е приел 500 хил. сирийци", и "това е общ проблем, който ще решаваме съвместно по най-сериозен начин", съобщава БТА.

Сиси отбеляза, че броят на бежанците в Египет е достигнал 5 млн. души. По думите му "всички те живеят сред египтяните, а в страната няма специални лагери за бежанци".

Той заяви, че Кайро се придържа към принципите на спазване на правата на човека, но е необходимо да се имат предвид условията в държавите от региона, включително Египет, в които активно действат терористични групировки, нападащи и мирни жители.

Меркел и Сиси обсъдиха начини за забавяне на миграцията към Европа, в това число затягане на граничния контрол, посочва Асошиейтед прес.

След срещата германският канцлер коментира, че двамата са разговаряли за предоставяне на помощ и оборудване с цел трафикантите на хора да спрат да използват Египет като транзитна страна.

По думите й на срещата е била засегната и темата за човешките права и е бил сключен допълнителен протокол за дейността на групите на гражданското общество в Египет.

Сиси каза, че египетското правителство се стреми да постигне "баланс между правата на човека и мерките за сигурност". Той изтъкна, че Германия би предприела сходни действия, ако е подложена на "същите заплахи и нападения".

Меркел пристигна на първото си посещение в Египет от десет години. Очаква се тя да се срещне с бизнесмени, представители на гражданското общество и мюсюлмански и християнски лидери преди да замине за визита в Тунис.

Смята се, че канцлерът на Германия иска да постигне споразумения, подобни на сделката между Европейския съюз и Турция, съгласно която Анкара спира мигрантите и бежанците по пътя им към Европа в замяна на икономическа помощ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още