IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петродоларите и часът на истината за управляващите в Саудитска Арабия

Евентуален край на системата на петродоларите несъмнено ще е промяна в парадигмата, толкова важна за света, колкото и краят на Бретън Удс през 1971 г.

10:49 | 14.03.17 г. 15
<p>
	Саудитският крал Салман ал Сауд (на преден план) на посещение в Токио. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Саудитският крал Салман ал Сауд (на преден план) на посещение в Токио. Снимка: Ройтерс

След края на споразуменията от Бретън Удс системата на петродоларите позволи на САЩ да продължат да задължават целия свят да се разплаща в тяхната валута. Този нов световен ред, начертан през 1971 година, обаче има една Ахилесова пета: династията Ал Сауд, пише френският вестник La Tribune.

В края на Втората световна война огромните златни резерви на САЩ - най-големите на планетата по онова време - им осигуриха привилегията да построят един нов световен ред, центриран около долара.

Конференцията, проведена в Бретън Удс през 1944 година, на практика официализира статута на долара на първа световна резервна валута, около която националните валути на останалите страни да гравитират по курсове, които са фиксирани, така както и стойността на златото, една тройунция от което е "закована" на 35 долара.

В резултат на тази "интронизация" на долара всички централни банки бяха задължени да държат резерви от "зелената валута" и той се превърна в разплащателното средство, използвано в международната търговия.

Доларът стана жертва на своя успех, като инвеститорите, спестителите, държавите и компаниите на цялата планета трупаха резерви от него, до такава степен, че в един момент запасите от злато на Федералния резерв на САЩ вече не бяха достатъчни, за да задоволят търсенето.

Известен брой субекти, които притежаваха долари, на практика поискаха - както имаха и право - да превърнат своите запаси в злато. В резултат американските резерви от благородния метал се стопиха от 574 на 261 милиона тройунции между 1945 и 1971 г.

Краят на златния стандарт, ключов момент в световната история

(Логичното) премахване на златния стандарт на 15 август 1971 г. от Ричард Никсън бе един от онези важни моменти в американската и дори световната история, сравними с борсовия срив от 1929 година, убийството на Джон Кенеди и атентатите на 11 септември 2001 година.

Краят на Бретън Удс позволи на долара да се котира свободно в зависимост от предлагането и търсенето, без да е твърдо фиксиран към стойността на тройунция злато. Естествено, това ключово решение бе определено като временно от Никсън, който всъщност бе доста доволен от факта, че неговата централна банка вече ще може да печата пари на воля. Временно положение се запазва вече над 45 години и в резултат на него доларът загуби над 80% от стойността си от 1971 година!

Смъртта на Бретън Удс де факто е изпадане на САЩ в неплатежоспособност по техния ангажимент да осигуряват незабавно конвертиране по фиксиран курс на тяхната национална валута в злато. Оттогава, при условие че другите държави и чуждестранните компании вече нямат реална причина да държат долари в такъв мащаб и че търсенето на американската валута е обречено на силно намаление, американците намериха решение.

В действителност краят на системата от Бретън Удс имаше не само финансови, но и изключително важни геополитически последици за света. Правителството на САЩ въведе нов ред, който би трябвало да позволи на долара да запази своя статут.

Измислянето на петродолара, майсторски удар

Причината, която принуди всички страни в света да продължат да държат долари и да търгуват с тях, бе системата на петродоларите. Този майсторски удар, измислен от митичния тандем Никсън-Кисинджър (тогавашния президент на САЩ и държавния му секретар Хенри Кисинджър), се свеждаше до установяването, между 1972 и 1974 година, на специални отношения със Саудитска Арабия - страна с огромни петролни резерви и всемогъщ лидер на ОПЕК.

Този съюз позволи на Съединените щати да се отличат в стратегически план в борбата си срещу Съветския съюз, което им гарантира скъпоценна подкрепа за тяхното снабдяване с енергия в трудния контекст на войната от Йом Кипур през 1973 година, когато петролът поскъпна четворно.

Според този пакт САЩ се ангажираха да пазят на власт уахабитската династия, която в замяна гарантира, че цялата търговия с петрол винаги ще бъде в долари и впоследствие приходите ще бъдат инвестирани в американски държавни облигации. Тази прекомерна привилегия, дадена на Цар Долар, бе наложена на целия свят, поставен пред свършения факт да плаща задължително енергийните си сметки в тази валута.

Следователно централните банки и министерствата на финансите на всички държави бяха принудени да трупат долари, жизненоважни за техните петролни и газови трансакции. Този изкуствен пазар, създаден за щатската валута, принуждаваше страна като Франция, например, да продава френски франкове и да купува долари, за да плаща своята доларова сметка - ето как функционираше системата на петродоларите.

Падането на династията Ал Сауд би променило облика на света

Невъзможно е да опишем с пълна точност изключителните предимства, извличани от Съединените щати от въвеждането на тази система, при която едно множество от операции и трансакции, нямащи пряко отношение към тях, въпреки това се осъществяват в долари; самите те внасят и изнасят в своята собствена валута и при това могат да печатат пари без ограничения!

Именно това е фундаменталната причина за специалното отношение, проявявано от американския елит към саудитците. Ето какво обяснява освен това защо Саудитска Арабия - страната на произход на по-голямата част от извършителите на атентатите на 11 септември - не е сред държавите, срещу които новият президент на САЩ Доналд Тръмп предприе в последно време мерки, за да забрани на техните граждани да влизат на американска територия с аргумента, че те подпомагат радикалния ислямистки тероризъм.

Въпреки това сегашният световен ред, чиито основи бяха положени през 1971 година, днес изглежда разклатен от заплахите от разпадане на династията Ал Сауд, която преживява период на голяма уязвимост, определено най-критичния от своето възкачване на престола през 1932 г.

В действителност изглежда, че звездите се нареждат неблагоприятно за една изпаднала в затруднено положение Саудитска Арабия с ключов залог евентуалния край на системата на петродоларите, който несъмнено ще представлява промяна в парадигмата, толкова важна за света, колкото и краят на Бретън Удс през 1971 г.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 28 rate down comment 7
sssaaa
преди 7 години
Браво, най-после да видим нещо истинско, че фиатната валута $, не струва повече от 10 цента от $ за 100$ банкнота. Спрат ли да плащат черното злато в $, ще стане хиперинфлация на 100 с доларо%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 7
KPetkov
преди 7 години
Те нали Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи за това бяха гътнати. Двамата по различно време се канеха да забранят търговията на иракския и либийския нефт в долари. Хюсейн стигна до там, че да приема само евра. Кадафи вървеше в посока убеждаване на другите петро държави в Африка да въведат единна златна валута, нещо като златен динар.Двамата смъртоносно прекалиха с тея си глупости.https://***.theguardian.com/business/2003/feb/16/iraq.theeurohttp://thefreethoughtproject.com/declassified-emails-reveal-natos-true-motive-topple-gaddafi-stop-creation-gold-backed-african-currency/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още