IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френските избиратели трябва да избират по-малкото зло

Макрон обещава още по-твърда версия на тези реформи, а льо Пен предлага авторитарен режим

17:18 | 28.04.17 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Привърженици на Мари льо Пен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Привърженици на Мари льо Пен. Снимка: Ройтерс

Реакциите след неделните резултати бяха необичайно приглушени, въпреки присъствието на крайната десница на втория тур. Профсъюзите са по-разделени от всякога и може да не излязат заедно срещу Националния фронт на традиционната първомайска манифестация.

Нежеланието на левите да гласуват е най-голямата заплаха от всички. В социалните мрежи лозунгът "Нито Макрон, нито Льо Пен" набира скорост. Популярни са хаштагове като "#БезМенНа7Май". Това са признаци на крайно политическо объркване и доказателство за "дедемонизирането" на Националния фронт в очите на избирателите. Някои левичари твърдят, че "неолиберализмът е също толкова лош, ако не и повече, от фашизма" или че "неолиберализмът се подхранва от фашизма". Други твърдят, че евентуален президентски мандат на Макрон ще гарантира победа на Льо Пен през 2022 година. Те забравят, че ниската избирателна активност може да направи победата на Льо Пен възможна още през 2017 година.

Социологическо проучване от тази седмица показва, че макар и 50 процента от избирателите на Меланшон да дадат гласа си за Макрон, 20 процента ще предпочетат Льо Пен. Това е тревожно и е предупреждение към самодоволните политици и медии. Използването на антифашистка реторика от 30-те няма да повлияе този път на млади хора, които не разбират този тип говорене. Това още по-ярко подчертава идеологическите слабости на френската левица.

Най-изявените политици, партии от левицата и синдикати казаха, че "нито един глас не бива да отиде при Льо Пен". Добре, но все пак това може да насърчи неявяването пред урните. От всички леви кандидати единствено Беноа Амон подкрепи недвусмислено Макрон в неделя вечерта. Но Меланшон засега си мълчи и може да не каже какво ще прави на втория тур.

През 2002 г., когато бе от социалистическата партия, Меланшон ясно призова да се гласува срещу Льо Пен. Този път подмина въпроса и каза, че ще се допита до поддръжниците си и ще им даде "необвързващото си мнение" следващия вторник. Ако Меланшон запази мълчание, това ще е политически безотговорно; най-сериозният акт на детоксификация на крайната десница във френската политика.

Това наистина е дилема, но е избор между две злини и левите избиратели трябва без колебание да изберат по-малката. Първо, да победят категорично фашисткия кандидат, като използват единственото средство, с което разполагат - да гласуват за Макрон. След това да започнат да се противопоставят на президента Макрон, като дадат на левицата мнозинство в Националното събрание. Левицата ще има шанса да се завърне в политиката с неолиберален президент на власт, но ще бъде захвърлена завинаги на бунището, ако на власт дойде крайната десница.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Все пак защо френската левица толкова много се бои от френската крайна десница? И защо ако последната спечели просто едни избори във Франция това да означава че френската левица завинаги ще бъде захвърлена на бунището, толкова ли е зле като идейна платформа и политика?Така казно изглежда като груба манипулация със страховете на левите избиратели, все едно някой ще тайно мисли да се опита отново да въведе смъртното наказание във Франция или да прави нова Френска революция + чистка в стил доктор Гилотен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
IQ96
преди 7 години
Левицата ще има шанса да се завърне в политиката с неолиберален президент на власт, но ще бъде захвърлена завинаги на бунището, ако на власт дойде крайната десница.И защо така? Мари ЛП ще действа като Хитлер през 30те години на миналия век???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Подкрепям коментарите по-долу преди моя.Защо политиците и партиите продължават да вършат глупости против интересите на хората, които са ги избрали и това по-късно се представя по съвсем друг начин?Не искаме глобализъм, в който хомосексуалистите или различни други малцинства да имат повече права и да изнудват или тероризират останалите. Никой друг освен една малка група политици не го иска. И съвсем очевидно, е че точно на тази група политици вече демокрацията им е най-голямата пречка, затова и постоянно си търсят поводи за да я набедят колко е вредна. Вредни са политиките водещи до диктатура на малцинството над останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Платена жалка медия ! Ами погледнете коментарите бе...!Или да става алъш веришът , пък майната им на несъгласните !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
lozkhris
преди 7 години
НЯМА ПРАВО да се изказва от името на който и да е народ !! Или какво - ние сме умни, красиви и най-ги разбираме нещата, а останалите са ***?! Като изказването на един английски ппедерунгел след гласуването на Брекзит, че простите хора били определили бъдещето на Великобритания?! Хората, които имат право да гласуват не се делят на прости и умни!1 Хората, изобщо, се делят само на такива, които спазват закона и такива, които са престъпници !! Останалото е политика, шмекеруване, интереси на определени прослойки и целите им. Така че мерете си приказките, инвесторите. 21 век е, не 1980 г. и "мат'рияла" отдавна не е нито толкова грозен,нито толкова ***, че да не може да рови из това чудно изборетение, наречено ИНТЕРНЕТ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
lozkhris
преди 7 години
Скъпи "инвестор" . Не сте вие, както и тези, от които сте превели и преписали това писмено словоблудство, представено като статия, които ще определяте какво ТРЯБВА да направи френският,английският, немският, руският, българският и въобще бимбинистанският избирател!!!!Изборите, ако не са диктатура като турските, манипулирани като холандските или тотална демагогия като българските, са средство на народа да изяви волеизлиянието си и НИКОЙ, АБСОЮТНО НИКОЙ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още