IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Легалният път към Европа: Опитът на Италия с хуманитарните коридори за бежанци

Религиозни организации постигат споразумения с правителството за законно презаселване на мигранти в страната при определени условия

16:39 | 14.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Според Международната организация по миграция повече от 2 100 души са загинали или изчезнали в морето през тази година. Междувременно броят на хората, бягащи от Сирия и търсещи убежище в съседните страни, вече достига 5 млн. души. Затова хуманитарните коридори предоставят по-безопасна опция за придвижването им.

Италианската програма настанява търсещите убежище в местните общности в 17 италиански региона, където доброволци ги приемат в домовете си. Всички новопристигнали разполагат със специален чип, за да се гарантира, че децата ще посещават училище, а възрастните – че ще се квалифицират, така че да си намерят работа.

Религиозните общности зад схемата покриват разходите за пътуване, живот, образование и професионално обучение. Проектът е на стойност 1 млн. евро. Програмата разчита и на допълнителни дарения от местните общности.

Досега тези хуманитарни коридори нямат пряко въздействие върху трафика на хора в морето, тъй като бенефициентите на програмата са сирийци и иракчани, които са избягали в Ливан, за да се спасят от „Ислямска държава“. Същевременно пътят през Средиземно море до Италия се ползва предимно от мигранти от Субсахарска Африка.

Sant'Egidio и другите партньорски организации искат да започнат мисии в Мароко и в Етиопия, за да разширят обхвата на програмата. Вече е подписано второ споразумение с правителството и италианската епископска конференция, насочена към Африканския рог, така че легално да се транспортират бежанци от Сомалия, Еритрея и други страни.

Съгласно този нов протокол италианското правителство ще предостави 500 разрешения за пребиваване, главно за бежанци от Еритрея.

Предвид, че нелегалните мигранти в Италия само от началото на тази година са над 85 хил. души, тази програма изглежда като капка в морето. Правителството обаче споделя ентусиазма на религиозните групи за проекта и счита хуманитарните коридори за успешен експеримент.

Подобно на италианската инициатива 500 бежанци, считани за особено уязвими, ще бъдат прехвърлени във Франция през следващите 18 месеца чрез френските филиали на Sant'Egidio. Друга европейска държава обаче още не е последвала примера.

„Организациите трябва да имат силно политическо влияние, за да си осигурят възможност за тези хуманитарни визи“, казва Нандо Сигона, старши преподавател по миграция, бежанци и етнически изследвания в Университета в Бирмингам.

Sant’Egidio изигра важна роля в мирните преговори в Мозамбик през 1992 г., като домакинства на преговорите между Фронта за освобождение на Мозамбик и Националната съпротива на Мозамбик в основната си църква в Рим. Организацията има влияние в италианския парламент благодарение на няколко депутати, които са част от общността. Допълнителен натиск в подкрепа на организацията оказва и папата, който също зае позиция в подкрепа на легалните имигранти.

ЕС, въпреки предложението за засилване ангажираността на държавите, все още си прехвърля топката относно презаселването на бежанци и имигранти. Малко повече от 16 хил. души са презаселени в 21 държави от 2015 г. насам. Канада, например, премести 46 700 бежанци само през 2016 г.

Идеи за установяване на процедури за определяне на статута на бежанец в чужбина преди хората да са достигнали нелегално до Европа се предлагат вече от няколко години, но не са стигнали доникъде. Така най-бързият и осъществим начин един мигрант да се добере до бежански статут си остава опасното нелегално пресичане на границите.

"Проблемът е, че стратегията на ЕС е съсредоточена основно върху ограничаване на притока на мигранти и бежанци“, коментира Мария-Джулия Джуфре, изследовател в юридическия факултет на Университета в Лондон.

Според експерти политиците ще трябва да се откъснат от този начин на мислене и да разширят хуманитарните коридори като този, управляван от Sant'Egidio.

"Някои правителства ще ви кажат, че коридорите могат да действат като фактор за привличане, така че ще има по-голям интерес от хората, и не искат да действат като стимул“, допълва експертът.

Докато не бъдат напълно одобрени от държавите, тези коридори вероятно ще останат малки изключения от нормата. Междувременно броят на хората, които предприемат опасно пътуване през Средиземно море, се увеличава и няма изгледи да спре.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още