fallback

Кой ще поеме Фед е много по-важно от решението за лихвите

Доналд Тръмп възнамерява да обяви решението си за новия ръководител на централната банка през тази седмица

11:20 | 30.10.17 г. 9
Автор - снимка
Създател

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че възнамерява до 1 ноември да обяви кой ще ръководи в бъдеще Федералния резерв. А точно на 31 октомври и 1 ноември има заседание на ресорната комисия във Фед, която отговаря за политиката по установяването на лихвените равнища. Което кара Майкъл Фероли, експерт по американската парична политика в JP Morgan, да възкликне: „Дано той не обяви решението си с някой туит точно по време на текущото заседание“.

Едно е ясно: през тази седмица самата парична политика ще играе вторична роля. Никой не очаква повишаване на лихвите. Председателят на Фед Джанет Йелън ще остави вратата отворена за последващо повишаване през декември до между 1,25 до 1,5 на сто, пише в свой анализ германският Handelsblatt. 

Повечето експерти предполагат, че следващата стъпка ще бъде през декември, това ще е третото увеличение с четвърт процентен пункт през текущата година. Добрите данни за растежа на американската икономика от петък също подкрепят по-нататъшното затягане на паричната политика. Американската икономика нарасна с 3 на сто през третото тримесечие.

Програмата за намаляване на общия баланс на Фед току-що започна, в тази насока също не могат да се очакват нови решения. Ето защо още по-вълнуващ става въпросът за това кой ще ръководи Федералния резерв след края на мандата на Йелън в началото на февруари? Спекулациите продължават няколко седмици. Но тъй като вероятно Тръмп ще остане потаен до последната минута, всъщност това са само предположения.

Съвсем наскоро президентът очевидно е помолил републиканските сенатори да гласуват с вдигане на ръка за онзи, когото смятат за най-добър кандидат. Джон Тейлър е получил най-много гласове. В надпреварата все още са Джером Пауъл, а не е изключен и втори мандат за Йелън.

Републиканците в Сената и Камарата на представителите се застъпват преди всичко за по-строга парична политика и за по-силно обвързване на Федералния резерв към определените правила. Ето защо не е изненадващо, че много от тях се изказват в подкрепа на Тейлър. С правилото „Тейлър“ той измисли една насока, която би трябвало да направи паричната политика по-лесна за изчисление.

Почти всички останали политици не държат на обвързаност с уравнението, при което може да бъде оценена само важна променлива, т.нар. неутрален лихвен процент. Самият Тейлър вече призна, че паричната политика не може да бъде извеждана директно от уравнението му. Ако се наложи да председателства Фед, той вероятно ще се изправи пред задачата да обясни защо не спазва собственото си правило.

Тейлър се смята за поддръжник на строгата парична политика. Тъй като Тръмп често говори за ниски лихвени проценти, изборът му може да падне обаче върху Пауъл или Йелън. Пауъл е вече управител на Фед и вероятно ще продължи предпазливия курс на Йелън. Той се смята за републиканец, но очевидно няма силна подкрепа сред републиканците в американския парламент.

Ясно е едно – ако Йелън остане начело на Фед или поста поеме Пауъл, няма да се очакват сериозни пазарни реакции, а изборът на Тейлър може да предизвика известно безпокойство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:49 | 13.09.22 г.
fallback