IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вниманието на пазарите се насочва към въпроса за бъдещия председател на Фед

Президентът Тръмп заяви пред репортери в понеделник, че е "много, много близо" до решението си кой ще заеме позицията

11:25 | 25.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Индексът Dow Jones се повиши рязко във вторник, като силните тримесечни резултати за компаниите 3M и Caterpillar повлияха на ръста на борсите. Индустриалният индекс се изстреля до нови рекордни нива затваряйки със 167.80 пункта ръст на ниво 23 441.76 пункта. JPMorgan Chase надхвърли 100 долара на акция за първи път, поскъпвайки с 1.6%. Широкият индекс S&P 500 отчете повишение от 0.2%, за да завърши на ниво 2 569.13 пункта с най-високите финансови резултати от 10 години насам, като компаниите Corning и 3M се представиха с най-добри резултати за индекса. Технологичният NASDAQ напредна с 0.2% и затвори на ниво 6 598.43 пункта.

Caterpillar обяви печалба на акция от 1.95 долара при приходи от 11.4 млрд. за тримесечието. Анализатори, анкетирани от Reuters, очакваха печалба от 1.27 долара на акция при приходи от 10.6 млрд. Така акциите на компанията се повишиха с цели 5%. Другият отличник за деня - компанията 3М, отчете приходи от 8.2 млрд. долара и печалба от 2.33 долара печалба на акция, което доведе до 5.9% ръст на книжата. Очакванията на анализаторите бяха за печалба от 2.21 долара за акция при приходи от 7.9 млрд. От компанията United Technologies, друг компонент на Dow Jones, също съобщи за по-високи от очакванията резултати, а ръстът на акциите в края на деня беше 0.9%. Други компании, отчели ръст след отчет на приходите си, са General Motors, Eli Lilly и Polaris Industries. Тази седмица се счита за най-натоварена в сезона на отчетите, като около 150 компании от S&P 500 ще публикуват отчети. Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази задоволство от рекорда на Dow Jones.

Доларът се отдръпна във вторник от върховете, след като вниманието на пазара се насочи към това кой ще бъде следващият председател на Федералния резерв на САЩ. Президентът Тръмп заяви пред репортери в понеделник, че е "много, много близо" до решението си кой ще заеме позицията, след като проведе разговори с петимата кандидати за тази длъжност. Сред тях са настоящият председател Джанет Йелен, чийто мандат изтича през февруари, управителят от Фед Джером Пауъл, икономистът от Станфордския университет Джон Тейлър, главният икономически съветник на Тръмп Гари Кон и бившият управител от Фед Кевин Уорш.

Инвеститорите следят и развитието на данъчната реформа в САЩ. Одобрението на Сената за резолюция за бюджета в петък повиши надеждите, че данъчните планове на Доналд Тръмп ще продължат с развитието си тази година. Доларовият индекс, който следи зелените пари в кошница спрямо 6 основни валути, се понижи с 0.02% при 93.92, като се отдалечи от най-високото ниво от октомври при 94.017 пункта.

Еврото добави 0.09% спрямо долара и достигна до 1.1758, въпреки че печалбите му се очертаха преди края на срещата на Европейската централна банка, която ще се проведе в четвъртък, където се очаква от властите да посочат, че ще бъдат предприети малки стъпки за затягането на паричната политика. Сепаратистката криза в Каталуния оказва натиск на единната валута.

Новозеландският долар се понижи до 5-месечно дъно в понеделник, като валутата поевтиня с 0.2% срещу зелените пари до ниво 0.6949, а от началото спадът е повлиян от встъпващото в длъжност лейбъристко правителство, което насочва политиката си към левите идеи. Анализатори считат, че действията на новото правителство са неблагоприятни за чуждестранните инвестиции и имиграцията. Нова Зеландия отчита дефицит по текущата сметка.

При черното злато, глобалният бенчмарк Брент се повиши с 99 цента, до 58.36 долара за барел до средата на борсовата сесия, като след това претърпя корекция и затвори 57.04 долара за барел. Лекият суров петрол WTI приключи сесията във вторник с 57 цента по-високо на ниво 52.47 долара за барел. Суровината поевтиня в началото на сесията, тъй като беше обявено, че потокът през петролопроводa от Ирак до Турция се е повишил.

Благородните метали се движеха колебливо във вторник. Инвеститорите чакаха новината за следващия ръководител на Фед, а силните пазари на акции и по-спокойната геополитическа среда осигуриха отлив от търсене на сигурното убежище на ценните кюлчета. Спот златото се понижи с 0.19% при 1 279.21 долара за тройунция, след като достигна най-ниското си ниво от 6 октомври 2017 г. Фючърсите върху злато се обезцениха с 0.2% при 1 278.30 долара за тройунция. Анализатори смятат, че спотовите цени на благородния метал ще се консолидират около 1 275 - 1 285 долара за тройунция. Среброто също отчете спад с 0.32% до 16.991 долара за тройунция, след като достигна най-ниското си ниво от 9 октомври през предишната сесия. Платината поскъпва с 0.51% до 925.70 долара за тройунция, а паладият се повиши с 0.73% при 966 долара за унция.

По-важните икономически новини за деня първо ще дойдат от Обединеното кралство, където ще се публикуват първичните резултати за брутния вътрешен продукт на страната. Важни новини предстоят и за канадския долар. В 17:00 часа българско време ще бъде публикувано решението за лихвените проценти в страната, а в 18:15 ще стартира пресконференцията на управителя на Канадската централна банка.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/AUD

След слабите стойности за инфлацията в Австралия, местната валута поевтиня спрямо кошницата. Очаквано едно от най-чистите движения се получи при двойката eur/aud. Към момента цената тества ключова съпротива около кръглата стойност 1.52000. Нивото удържаше биковете в продължение на 5 месеца. Ако съпротивата бъде преодоляна с подадения тласък от слабата инфлация за последното тримесечие ще видим покачване, достойно за търгуване. Една от основните пречки би била, поевтиняване на eur спрямо кошницата, това не е изключено, предвид покачването му през последната половин година. Ще следим двойката отблизо, при пробив най-вероятно ще купуваме, но предпазливо.

GBP/CAD

На 24 октомври публикувахме:

„След слабата дата в петък канадския долар се обезцени рязко спрямо кошницата от валути. Двойката тества кръглата цена от 1.6680. Дори и цената да преодолее съпротивата потенциала за поевтиняване ще остане валиден. Около днешните нива и малко над тях ще търсим момент за продажба. Идеята за шорт ще отпадне само ако видим значително покачване (около 100 пипса) над 1.6680, особено ако то се дължи на покачване на британката лира.“

Получихме низходящ импулс, според очакванията ни. Към момента той не е достатъчен, за да покрие рисковете, които поехме при отварянето на късата позиция. Ключово за позицията ще бъде репорна на централната банка в Канада. Ако той подкрепи CAD ще задържим позицията и ще допълним обема, ако пазара реагира негативно и двойката се покачи ще затворим позицията.

AUD/NZD

Цената достигна нашата цел от 1.13000. Австралийския долар е подложен на натиск отрицателните настроения са подходящи да изтъргуваме двойката още веднъж, но този път в обратна посока. Очакваното от нас понижение е сравнително пестеливо, достатъчно ще бъде тест на подкрепата при 1.11350, около нея ще търсим затваряне на позицията. Имаме два варианта за отваряне на късата позиция. Първият е след пробив на текущата подкрепа при 1.11835, по неизгодния вариант, вторият ако от текущата подкрепа видим корекция, дълбока корекция и продадем малко под локалните максимуми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:04 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още