fallback

Графика на деня: Растящите разходи, свързани с климатичните промени

През миналата година е имало 797 метеорологични бедствия в световен мащаб, което е довело до икономически загуби от 129 млрд. долара

17:35 | 05.11.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Нов доклад установява, че изменението на климата оказва огромно отрицателно въздействие върху производителността на труда в световен мащаб, разпространението на инфекциозни болести и излагането на топлинни вълни и замърсяване. Във встъпителния доклад на The Lancet Countdown on Health and Climate Change също така се установява, че свързаните с метеорологичните условия бедствия стават все по-чести, средно - 306 събития, дължащи се на екстремното време, настъпващо всяка година между 2007 г. и 2016 г., което е ръст от 46% от 2000 г. насам.

Предимно под формата на бури и наводнения тези бедствия причиняват катастрофални равнища на икономически щети по света. Така например ураганът Катрина причини икономически загуби от 108 млрд. долара, сума, около четири пъти по-висока от щетите от урагана Андрю през 1992 г.

Заплахите, предизвикани от изменението на климата и в резултат на екстремни климатични условия, може да се проследят от следната инфрографика на Statista. Преди десет години e имало 606 екстремни климатични бедствия за общо 69 млрд. долара. През миналата година е имало 797 метеорологични бедствия в световен мащаб, което е довело до икономически загуби от 129 млрд. долара. 

Промените в климата са най-голямата заплаха за природата и човечеството през ХХІ в., твърдят от неправителствената екологична организация WWF. Данните показват, че 15-те най-топли години на Земята са били през последните 20 години. В България се наблюдават повече и по-дълги периоди на засушаване, следвани от сериозни бури и тежки наводнения с разрушения и жертви. Климатът южно от Стара планина става все по-средиземноморски, а на север плодородните земи бавно се опустиняват. Снежните месеци в планините намаляват. Сняг започва да вали след Коледа, а така се променя количеството вода, с което разполага страната ни през годината. 

Междувременно преди дни администрацията на американския президент Доналд Тръмп публикува научен доклад, в който човешката дейност се определя за основния двигател на глобалното затопляне, заключение, което е в противоречие с решенията на Белия дом да изтегли САЩ от ключовото световно Парижко споразумение за климата, да защити изкопаемите горива и да ревизира политиките за климата, предприети от бившия президент Барак Обама, пише Washington Post.

Белият дом не се e опитал да предотврати публикуването на правителствения доклад, озаглавен "Национална оценка на климата". Материалът потвърждава, че климатичните промени са задвижвани почти изцяло от човешката дейност, предупреждавайки за потенциалното покачване на морското равнище с около 2 метра и половина до 2100 г. и подробно описвайки щетите, причинени от климатичните промени в САЩ, които вече се случват в резултат на повишението на световната температура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:44 | 13.09.22 г.
fallback