IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Растящите разходи, свързани с климатичните промени

През миналата година е имало 797 метеорологични бедствия в световен мащаб, което е довело до икономически загуби от 129 млрд. долара

17:35 | 05.11.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нов доклад установява, че изменението на климата оказва огромно отрицателно въздействие върху производителността на труда в световен мащаб, разпространението на инфекциозни болести и излагането на топлинни вълни и замърсяване.

Във встъпителния доклад на The Lancet Countdown on Health and Climate Change също така се установява, че свързаните с метеорологичните условия бедствия стават все по-чести, средно - 306 събития, дължащи се на екстремното време, настъпващо всяка година между 2007 г. и 2016 г., което е ръст от 46% от 2000 г. насам.

Предимно под формата на бури и наводнения тези бедствия причиняват катастрофални равнища на икономически щети по света. Така например ураганът Катрина причини икономически загуби от 108 млрд. долара, сума, около четири пъти по-висока от щетите от урагана Андрю през 1992 г.

Заплахите, предизвикани от изменението на климата и в резултат на екстремни климатични условия, може да се проследят от следната инфрографика на Statista. Преди десет години e имало 606 екстремни климатични бедствия за общо 69 млрд. долара. През миналата година е имало 797 метеорологични бедствия в световен мащаб, което е довело до икономически загуби от 129 млрд. долара. 

Промените в климата са най-голямата заплаха за природата и човечеството през ХХІ в., твърдят от неправителствената екологична организация WWF. Данните показват, че 15-те най-топли години на Земята са били през последните 20 години. В България се наблюдават повече и по-дълги периоди на засушаване, следвани от сериозни бури и тежки наводнения с разрушения и жертви. Климатът южно от Стара планина става все по-средиземноморски, а на север плодородните земи бавно се опустиняват. Снежните месеци в планините намаляват. Сняг започва да вали след Коледа, а така се променя количеството вода, с което разполага страната ни през годината. 

Междувременно преди дни администрацията на американския президент Доналд Тръмп публикува научен доклад, в който човешката дейност се определя за основния двигател на глобалното затопляне, заключение, което е в противоречие с решенията на Белия дом да изтегли САЩ от ключовото световно Парижко споразумение за климата, да защити изкопаемите горива и да ревизира политиките за климата, предприети от бившия президент Барак Обама, пише Washington Post.

Белият дом не се e опитал да предотврати публикуването на правителствения доклад, озаглавен "Национална оценка на климата". Материалът потвърждава, че климатичните промени са задвижвани почти изцяло от човешката дейност, предупреждавайки за потенциалното покачване на морското равнище с около 2 метра и половина до 2100 г. и подробно описвайки щетите, причинени от климатичните промени в САЩ, които вече се случват в резултат на повишението на световната температура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
Eon
преди 6 години
Съгласен с khao.Ако толкова ги притеснява някои хора - дебатът дали човека е причина за глобалното затопляне или не - нека погледнат поне доказателствата. Нивата на въглероден диоксид (един от многото газове отговорни за глобалното затопляне) са на исторически нива - не е имало такива от милиони години насам (последното доколкото имам спомен е било когато е имало мощна серия от вулканични изригрвания).Единствената причина, поради която се използват фосилните горива е икономическата. Всеки тръби за това колко неконкурентно способни са ВЕИ-тата и как изобщо няма да са конкурентно способни ако им се махнат субсидиите. Но никой не говори за това, че субсидиите за въглеводородите са в пъти повече от тези на ВЕИ-тата. Какво става ако ги махнем тях? Ако ще ги сравняваме нека това да се прави на равни начала.Никой не казва, че само и единствено на вятър и слънце трябва да се топлим и движим. Ясно е, че ще има микс от различни източници. Никой обаче още не е планирал какъв ще е този микс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 6 години
прав си, но и тук сметките са повече от кръчмарски ... според мен това няма как да се изчисли точно и за това не е нужно да правим сметка за нещо от което зависи кожата на всички .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
simbad12
преди 6 години
Факт, важно е и трябва да се обърне сериозно внимание. Дори в БГ виждаме какви аномалии има напоследък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
Eon
преди 6 години
Много важен аспект. Знам, че в България повечето хора не вярват в глобалното затопляне, дори и да им предоставиш доказателства.Никой не отчита, колко милиарди долари се унищожават заради нежеланието за борбата с климатичните промени. Поради простия факт, че трудно може да се направи причинно-следствена връзка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още