IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада се готви за собствената си шистова революция

В страната има фирми, готови да рискуват, инфраструктура и капиталови пазари, а районите с шистов газ и петрол са слабо населени

14:36 | 29.01.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През последните години развитието на шистовата индустрия в САЩ сложи край на десетилетия на растеж на енергийния сектор на Канада, пише в анализ Ройтерс. Сега страната се оглежда за залежи шистов петрол, за да опита да ограничи икономическите загуби.

Канада е първата страна след САЩ, която се подготвя за масово разработване на шистов петрол и газ. Тези ресурси вече държат дял от 8% от целия добив на петрол в страната. Китай, Русия и Аржентина също имат залежи от шистов петрол и газ, но все още не са започнали търговската им експлоатация.

В Канада има множество предпоставки, които доведоха до шистовата революция на САЩ - множество енергийни компании, готови да поемат рискове, стабилни капиталови пазари, инфраструктура за пренос на петрол, а районите с шистови залежи са слабо населени.

В момента добивът на шистов петрол и газ достига до 335 хил. барела на ден. Прогнозите на анализаторите са, че ще достигне и до 420 хил. барела дневно в следващото десетилетие. Този ръст обаче може да бъде по-бърз, ако се разработват и проучват повече полета.

Сред големите производители в Канада са базираната в Калгари Seven Generations and Encana, която разработва два региона, както и глобални играчи, сред които Royal Dutch Shell, ConocoPhillips и Chevron.

Chevron започна работа в провинция Албърта през ноември и коментира, че това е едно от най-обещаващите шистове полета в Северна Америка. Shell също планира да инвестира в региона през тази година.

Канада започна да разработва петролни пясъци преди почти 20 години. Тогава бумът се дължеше основно на развитието на технологиите и растящите цени на петрола, както и на страховете за изчерпването на конвенционалните петролни запаси. През последните пет години обаче инвеститорите мигрираха на юг и се насочиха към проектите за шистов газ и петрол, чийто добив е по-евтин.

Петролните пясъци и до днес имат значение за Канада - държат 2/3 от добива на петрол в страната, който е в размер на общо 4,2 млн. барела на ден. Но ерата на големите проекти в тази област е вече към своя край - сега властите в страната започват да поглеждат към шистовите залежи.

Развитието на петролните пясъци доведе до икономически бум на една от канадските провинции - Албърта. Ръстът между 2010 година и 2014 година беше в размер на 5,5% годишно, което е двойно повече от ръста на канадския брутен вътрешен продукт (БВП). Сривът на цената на петрола обаче доведе провинцията до рецесия, а инвеститорите зарязаха проекти за 32 млрд. долара.

Добивът на шистов газ от своя страна има по-бърза възрвръщаемост и по-нисък въглероден отпечатък, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 6 години
И полза, и нужда има от канадски шистов бум...за американските производители на оборудване и за представящите екстензивни услуги: Все пак, някъде трябва да си продават стоките и услугите, нали. Друг въпрос, има ли изобщо нужда от такова бясно дупчене. MDP - концепцията казва, че не. къде по-ефикасно се очертава вкарване на 20-50 млн. в НИОКР сега, отколкото милиарди в бясно дупчене на поразия и заравяне десетки и стотици хиляди тонове желязо да гние, непроизводително. бОли ни кифлата, обаче, парите техни, загубите - и те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Що да не ... нали има СЕТА ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
makama
преди 6 години
Интересно !Шистовият нефт - ясно. Ше се продава в USA. USA произвежда малко на 60 % собствен нефт.Canada и Mexico - масово продават нефт на USA. Къде обаче Canada очаква за продава щистовият си газ ?В US - нестава. US произвежда почти 95 % собствен газ - шистов и природен.остатъка е внос, може дори да е от Canada, но Canada произвежда и сега газ, който е повече от 50 % от потреблението...За Европа ли си точат зъбите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още