fallback

Проблемът на Германия с Китай се простира далеч отвъд търговията

Берлин, както САЩ и Брюксел, се опитва да затегне контрола върху преките инвестиции на Китай, но може да се окаже, че е малко късно

08:22 | 17.04.18 г. 9
Автор - снимка
Създател

Китай беше обвинен от Берлин в намеса в германската сфера на интерес и влияние в Европейския съюз (ЕС), Западните Балкани и Африка. Германците също така обвиняват Пекин в използване на икономическото си влияние в тези региони за политически цели.

Докато беше на посещение в Париж през август миналата година, тогавашният германски външен министър Зигмар Габриел каза: „Ако не развием (европейска – бел. ред.) политика по отношение на Китай, то тогава Китай ще успее в това да раздели Европа“. И в очевиден опит да се пошегува с мантрата на Пекин за „единен Китай“ той допълни, че „трябва да призовем Китай да прилага политика за „единна Европа“, посочва CNBC в свой материал.

Гърция беше една от първите горещи точки на германските опасения за нарастващата конкуренция от Китай. Възползвайки се от големите директни инвестиции на Пекин, миналия юни Атина блокира изявление на ЕС в ООН във връзка с репресивните политики на Китай спрямо човешките права.

Унгария, където Китай строи високоскоростна жп линия от Будапеща до Белград, се присъедини към Гърция при блокирането на друго изявление на ЕС, критикуващо териториалните претенции на Пекин в Южнокитайско море, след като Постоянният арбитражен съд в Хага отсъди срещу Пекин през юли 2016 г.

Берлин също така е разтревожен и от много успешното икономическо сътрудничество на Китай с 16 страни от Централна и Източна Европа в рамките на организацията „16+1“, създадена през 2012 г.

Има примери за това до каква степен Германия тества границите си, използвайки френската практика за préférence communautaire – политическо разпореждане за защита на европейските продукти и услуги от доставчици извън ЕС.

Германците обаче отиват още по-далеч.

Така например миналия февруари по време на пресконференция в Берлин премиерът на бившата югославска република Македония с благодарност отбеляза китайската помощ при модернизирането на пътищата в неговата страна, когато германският канцлер Ангела Меркел му припомни, че може да има политически условия, прикрепени към тези инфраструктурни инвестиции.

Малко повече на север – Сърбия, е друга страна извън ЕС, където Китай инвестира милиарди долари за строителството на съвременна пътна инфраструктура: 1,5-километров мост над Дунав, високоскоростни жп линии, голям индустриален парк и редица други промишлени проекти. Всичко това се наблюдава отблизо и много критично от Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
fallback