IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2030 г. Кипър ще удвои промишленото си производство

Новата Национална стратегия за развитие на индустрията определя седем приоритетни направления

08:13 | 26.04.18 г.
<p>
	Сградата на министерството на финансите в Никозия. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Сградата на министерството на финансите в Никозия. Снимка: архив Ройтерс

Новата политика в областта на индустрията се базира на

седем основни стълба,

сочи визията на правителството. Сред тях са прилагане на политики за устойчиво развитие, „интелигентно производство”, цифровизация, намаляване на бюрокрацията, улеснен достъп до финансиране и пазари.

Решаването на структурните проблеми в сектора е поставено на първо място сред обявените приоритети. Това означава повече внимание към малките предприятия и семейния бизнес, намаляване на зависимостта на островната икономика от вноса на суровини и продукти, снижаване на високите производствени разходи. Правителството се ангажира да подобри условията в индустриалната среда, като редуцира бюрократичните процедури, административната тежест и разходи. Предлаганите решения включват и преразглеждане на статута на индустриалните и занаятчийските зони, както и въвеждането на стимулите за създаването им.

Устойчиво развитие и производство ще бъде постигнато чрез създаване на подходяща инфраструктура, бизнес модели, производствени процеси и алтернативни енергийни системи, се посочва в стратегията.

Ключово предизвикателство за Кипър в следващите години е цифровизацията на индустрията. Промяната трябва да стане чрез внедряване на цифрови системи и производствени приложения, модерно оборудване и най-съвременни технологии, създаване на „смарт” предприятия.

Като специална „мисия” е обявено разработването на иновационни продукти и услуги с висока добавена стойност. Те могат да дадат сравнително предимство на Кипър и да допринесат за устойчивото развитие, конкурентоспособността и експортната насоченост на кипърската индустрия.

Достъпът до финансиране и до пазарите са други две от приоритетните направления, в които ще бъдат съсредоточени съвместните усилия на държавата и бизнес организациите. На индустриалците ще бъде предложен целият пакет от възможности и алтернативни инструменти за финансиране - държавна помощ, европейски и национални ресурси, регионални и транснационални споразумения. Предвижда се да бъдат създадени и механизми за подпомагане на търговията, маркетинга и износа, за привличане и улесняване на инвестициите в промишлеността.

Представителите на бизнеса оцениха като голям „плюс” на новата стратегия включването от правителството в нея на всички сектори от индустрията, с техните взаимовръзки и предизвикателства, което според тях е

европейски подход за правене на икономическа политика.

Компетентната помощ на държавата за определяне и реализация на нова индустриална политика е необходима и задължителна, коментира по време на обсъждането на стратегията председателят на Кипърската търговско-промишлена палата /КЕВЕ/ Христодулос Ангастиниотис. 

Никозия Никозия  Според палатата държавите със силна производствена база по-добре са се справили с финансовата криза в ЕС. Увеличаването на индустриалното производство ще подобри платежния баланс на Кипър, ще намали зависимостта от другите страни и ще създаде работни места, определят предимствата на този подход от водещата в Кипър бизнес организацията.

Сред направените от нея предложения по време на обсъждането на стратегията е създаването на бизнес клъстери, които да обединяват производители и доставчици. Палатата призова и за постепенно преустройство на преработващата промишленост на острова като част от повишаване на технологичната компетентност на индустрията в страната. КЕВЕ иска и по-голяма роля да се даде на частното финансиране на чуждестранни проекти в Кипър, а също и по-силна държавна подкрепа чрез безвъзмездни средства за конкретни проекти, което е от съществено значение за технологичното модернизиране на секторите. Според бизнес организацията Кипър трябва да се включи по-активно в производството на „зелени” продукти с висока енергийна ефективност.

Новата стратегия дава база за решаване на проблемите, пред които е изправена кипърската индустрия, като по този начин се освободи огромен потенциал за конкурентоспособността на нейните продукти на международните пазари и увеличение на дела й в БВП, изрази очакванията си президентът на Федерацията на индустриалците и работодателите /ОЕВ/ Христос Михаелидис. Затова той настоя тя да стане „реален приоритет в политическия дневен ред на правителството с подкрепата на всички политически партии”.

Националната стратегия за индустрията, която е „цялостна и интегрирана”, по определението на правителството, не е изолирано управленско решение. Тя е част от цял

пакет стратегии

- в европейски и нацонален план, за развитие на икономиката в страната.

Документът идва само месеци след обявяването на обновената стратегия на Европейския съюз за индустриалната политика, която Кипър подкрепи и прие. През септември миналата година председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер представи новата визия за индустриалната политика в Общността, която има за цел „да даде възможност на европейските индустрии да продължат да осигуряват устойчив растеж и работни места”. Стратегията на Кипър е в съответствие с акцентите в нея за единния пазар, цифровата трансформация на европейската промишленост, нисковъглеродната икономиката, иновациите и инвестициите.

„Нов модел на икономическия растеж” в Кипър бе обявен от президента Никос Анастасиадис, когато се кандидатира в проведените в началото на тази година президентски избори и спечели втори петгодишен мандат. Програмата му включва редица действия, насочени за изграждането на стабилна и динамична икономика, с нов и интегриран модел на развитие, стъпващ на триъгълника „научни изследвания – иновации – предприемачество”, с укрепване на малкия бизнес и на средната класа като цяло. Анастасиадис аргументира започналото в първия му мандат разработване на цялостна Национална стратегия за индустрията за периода 2017-2030 г. с необходимостта от по-нататъшното засилване и трансформация на индустрията в интелигентен и технологично развит сектор. А, за да се реализира ефективно стратегията, в координация с всички заинтересовани страни, правителството предвижда да бъде създаден Държавен секретариат за развитие, законопроектът за който вече е внесен в парламента.

Дългосрочна национална стратегия до 2030 г. чертае бъдещото развитие на основния и най-доходоносен икономически отрасъл в Кипър – туризма.

В по-краткосрочен план – до 2020 г., е новата тригодишна стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции в страната, разработена от Кипърската Агенция за насърчаване на инвестициите /Cyprus Investment Promotion Agency, CIPA/, която бе представена през януари.

С тригодишен срок е и стратегията за развитие на цифровата икономика и общество в страната „Digital Cyprus”. В плана за действие до 2020 г., чийто окончателен вариант предстои да бъде одобрен от правителството, са включени проекти за развитие на инфраструктурата, електронното правителство, цифрови умения, цифрово предприемачество на стойност над 200 млн. евро.

Кипър се цели и още по-високо. „На върха на нашите приоритети със сигурност е подготовката на национална стратегия за развитие на космически технологии”, съобщи министърът на транспорта, комуникациите и благоустройството Василики Анастасиаду на проведения преди седмица в Никозия 8-и икономически конгрес. След последните успехи в тази област - експлоатацията на две спътникови станции и три работещи в ктосмоса сателита, Кипър засилва сътрудничеството си с големите световни организации за популяризирането на страната като във важен партньор за привличането на глобални спътникови компании. Министър Анастасиаду увери, че в следващите три години, с предстоящото пускане в експлоатация на още три до пет сателитни системи, „Кипър може да се превърне в регионален доставчик на спътникови комуникации”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още