IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако ЕС не успее да спре непослушната Италия, пазарът ще го направи сам

Досега реакцията на пазара беше ясна, но не и крайна

08:54 | 27.05.18 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ЕС вероятно няма да направи много, за да наложи финансовите си правила на новото правителство на Италия, но се надява, че няма да се налага, защото финансовите пазари ще свършат тази работа, пише Ройтерс.

Новото правителство се очаква да поеме управлението в Италия следващата седмица - движение "Пет звезди" и крайнодясната „Лига“ обещаха намаляване на данъците и увеличение на разходите, което може да премине поставените от ЕС граници.

Словашкият финансов министър Петер Казимир нарече в четвъртък политическата коалиция „Мисия самоубийство“. Пазарите вече отговориха - доходността по 10-годишните италиански облигации скочи с 0,7 процентни пункта от началото на май до 14-месечен връх от 2,46%.

Morgan Stanley предупреди тази седмица, че тази висока доходност може да предизвика зараза, като удари печалбите на банките, които държат голям дял от активите си в държавен дълг.

Акциите в италианските банки се сринаха до 11-месечно дъно в петък, като този месец са надолу с почти 14%. Икономистите казват, че това е само предупреждение за това, което може да дойде.

"Ако новото правителство осъществи на практика думите си, реакцията на пазара ще бъде много повече от това, което виждаме до момента", каза Франческо Пападиа, старши сътрудник в базираната в Брюксел анализаторска компания Bruegel.

„Досега реакцията на пазара беше ясна, но не и крайна. Може би пазарът все още има надежда, че няма да се случи, или поне не най-екстремната версия на това, което обещаха“, заяви Пападиа.

"Повишените разходи на Италия против правилата на ЕС вероятно ще бъдат посрещнати от слабо представяне на Италия спрямо другите пазари", предупредиха от инвестиционната банка J.P. Morgan.

Като член на ЕС Италия е длъжна да търси балансиран бюджет в структурно отношение и да поддържа дълг под 60% от брутния вътрешен продукт. Вместо това структурният дефицит нараства от 2015 г., а дългът е близо до 132% от БВП от 2014 г. насам. Но повечето наблюдатели от Брюксел не очакват Европа да предприеме политически действия, за да наложи своите правила.

Европейската комисия, пазителят на законите на ЕС, има за задача да дисциплинира „непослушните“ правителства чрез така наречената процедура при прекомерен дефицит, която може да доведе до санкции.

Но Брюксел многократно е заявявал, че наказанието не е начинът да се справи с нарушаването на бюджета и показа снизхождение към страни като Франция, Португалия и Испания.

Комисията се въздържа и заради опасения, че принудителните действия само ще засилят евроскептичните настроения в Италия, третата по големина икономика в еврозоната, където много хора вече са разколебани относно еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 19 rate down comment 13
michaelis12
преди 5 години
@мии Кухао остани си там ве ммм ?!? седи си там на убууто мое сложиш и една *** да се впишеш в контурите на пейзажа .... :)))Аз не знам кво искат са от Жабария ?!?, ако ЕС не можел " Пазара щел бил да се разпрай с тех ...." а Пазара кой се явява в случая ?!? щот тоя същия "пазар" ни ебба майката за 30г. кат бехме изолирана затворена икономика народо живееше по-добре ..... Същия "Пазар" им набуха на Макаронаджиите 100 кила циггани, за тва тамошните са си прави и ше теглят една путтка маййна на бюрократите в измисленото ЕС дет никой не ги е избирал да решават съдбата на 500млн. човека " пазара щел .." ти да видиш ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 19
khao
преди 5 години
Сега точно съм в швеция за няколко дни и много добре виждам в ква мизерия живеят ... както казах вчера, нета се напълни с всякви гръмогласни немногоумни палячовци!... ти си точно такъв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 15
studioaa
преди 5 години
Екототалитаризма на европейския съюз ще доведе но невиждана мизерия и ще ни върне в средните векове. Ес е враг на инстинската демокрация, враг на свободния пазар, враг на дребния и среден бизнес и враг на обикновения човек. Абсурдно е благото на животните, растенията и планетата да се поставя пред благото на човека и всяка структура като ес, която си позволи нещо такова трябва да се унищожи на часа... На никого не му пука за биоразнообразието, борбата срещу промените в климата и универсалните човешки права. Тези 3 неща най-големия източник на мизерия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 17
khao
преди 5 години
Eee, винаги ще има желаещи да живеят в мизерия, но не вярвам повечето хора да са като теб. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 15
studioaa
преди 5 години
Дано се разпадне ес, начинът няма голямо значение. Никой няма нужда от възраждане на съветския съюз отново, но този път с център брюксел... Никой няма нужда от нова тоталитарна супердържава, защото няма един случай в историята, в който подобно структури да са били свободни и демократични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 19
khao
преди 5 години
Ето за това ако ЕС не се федерализира,ще се разпадне.. и това ще елошо за всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още