fallback

Митата върху стоманата - последният пирон в ковчега на американските работници?

Митата върху вноса на стомана в САЩ, въведени от Доналд Тръмп, ще създадат работни места, но може да закрият много повече

15:37 | 04.07.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Атмосферата в този завод за пирони в американския щат Мисури е напрегната, тъй като работниците се опасяват, че митата, наложени от президента Доналд Тръмп върху вноса на стомана, може да им струват работата.

Mid Continental Nail Corporation е била просперираща компания, наемаща около 500 души в Поплар Блъф - индустриално градче със 17 000 жители в централната част на САЩ. Предприятието се безпокои от въведените неотдавна мита от 25% върху вноса на стомана, като предупреждава, че има риск да затвори, пише в свой репортаж за AFP, цитиран от БТА, Нова Сафо.

Компанията била принудена да повиши цените на своята продукция, за да компенсира допълнителните разходи, но вече не конкурентна на пироните, произвеждани в чужбина. Готовата продукция не се облага на влизане в Съединените щати.

Тези мита не са "особено мъдра политика", посочва Крис Прат, финансов и оперативен директор на Mid Continent. "Ние трябва да я променим", казва той пред AFP. В постройка, приличаща на обор, работници размотават гигантски бобини от стоманена тел сред десетки бръмчащи и скърцащи машини.

Миризмата на нажежен метал и прах бие в носа още на влизане на фона на мощния шум от различни посоки - нещо, което прави слагането на тапи за уши задължително.

"Хора като нас, мислехме ние, най-големият производител на пирони в САЩ, нашите работни места би трябвало да бъдат сигурни. Очевидно случаят не е такъв", отбелязва Шон Хюи, който е началник смяна.

Много работници в завода са гласували за Тръмп. Един от тях е Поплар Блъф. Президентът на САЩ е получил в района над 60% на изборите през 2016 година. Работниците в предприятието харесали обещанието на Тръмп да възроди американското промишлено производство.

При равни условия

"Просто искам да видя една Америка при равни условия (с другите страни). (Тръмп) изглежда проявяваше интерес да направи това", подчертава Хюи. Подкрепата за милиардера се запазва, но тези служители искат новите мита да не важат за техния завод, за да може той да продължи да внася евтина стомана от мексиканската група Deacero, неговия собственик.

Молбата им обаче е само една от над 20-те хиляди, получени от администрацията на Тръмп. Според ръководството на предприятието ситуацията е спешна: поръчките са намалели със 70% и един от трите завода в комплекса в Поплар Блъф вече е затворен. 60 работници били съкратени и стотици други може да бъдат сполетени от същата участ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:04 | 10.09.22 г.
fallback