IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митата върху стоманата - последният пирон в ковчега на американските работници?

Митата върху вноса на стомана в САЩ, въведени от Доналд Тръмп, ще създадат работни места, но може да закрият много повече

15:37 | 04.07.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс


Ако нищо не се промени до края на лятото, възможно е самата компания да бъде закрита. А Mid Continental, на която се пада дял от 50% от пироните, произведени в САЩ, е ключов икономически фактор в региона.

Работата ѝ в компанията е единственият източник на доходи за 54-годишната Даян Брогдън, оператор на машина, и за нейната дъщеря, която учи в университет.

"Страхувам се да не загубя всичко, което имам. Мисля, че съм прекалено стара, за да започна всичко отначало", доверява тази жена, която работи в предприятието от осем години и си е купила къща само преди няколко месеца.

Тя все още е благосклонно настроена към американския президент, но иска той да преразгледа някои свои решения "взимайки предвид, че хора може да останат без работа заради някои негови мерки".

Чувство, което е споделяно от мнозина нейни колеги. С надеждата да привлекат вниманието на милиардера, те започнали медийна операция с отворено писмо, публикувано на цяла страница в местен вестник.

Ответни мерки

Тези мита обаче се оказаха от полза за други предприятия: производителят на стомана US Steel прекрати "техническата безработица" на 500 свои служители, за да увеличи капацитета на един от своите заводи, намиращ се на два часа и половина път от Поплар Блъф.
Сам Андърс, на 28 години, става пряк свидетел на това активизиране на металургичния сектор, тъй като пътува от град на град, работейки за компания, която поддържа пещи. Тя не успява да смогне на търсенето.

Андърс впрочем е в Поплар Блъф за ремонтни дейности в завод за производство на двигатели, който се намира точно срещу този за пирони.

Десетки хиляди работни места ще бъдат създадени в металургичния сектор благодарение на тези мита, но е възможно стотици хиляди други да изчезнат заради ответните мерки на засегнатите страни.

Лора Бом, икономист от изследователския институт Trade Partnership Worldwide, очаква да бъдат закрити до 400 000 работни места в САЩ.

"Вече виждаме това", казва тя. "Има работни места, зависещи от стоманата - от пироните до автомобилите. Ще бъдат загубени работни места и в ресторантите, например, защото хората, които остават без работа, не ходят вече по ресторанти."
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 5 години
само не разбрах, Поплар Блъф ... града ли е или един от гласоподавателите не Тръмп ... не е лошо да си чете статиите преди да излезнат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 3
red6
преди 5 години
Да да, ама другия път.Първо, достоверни данни - как реши, че 15к немци ще бъдат съкратени? И от къде реши, че ще са точно немци? Тюсен-Круп имат 160к във целият свят.Второ, ТК предлагането на суровини им е вторичен вече бизнес. Така като гледам мита за асансьори, ескалатори и т.н. няма да има. Няма и как - все пак дебелите краварски *** трябва да се местят с нещо и "пеш" не е опция :DTрето, ако мислиш, че тая статия е пропаганда - първо погледни къде четеш. Блумбърг, по спомен си е доста проамериканска медия. Тъй, че вероятно тона е доста смекчен и грингосите ги чака по-тежък удар от описаното.Четвърто - оранжевия дребнорък гибон нито печели, нито се бори с правилния противник. Нито пък стратегията му е правилна. Ако въобще има стратегия.Пето - единственото полувярно от това което написа - възстановяването в ЕС е далеч от мечтаното. Но пък в сащ, възстановяването е по-скоро на хартия и работи доста добре... за високите 5-10% от населението. И каквото възстановяване да има, то е по-скоро ВЪПРЕКИ тромбата, не благодарение на него.Капиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Ако считате за победа това, че една държава е закрила по-малко работни места от друга, трябва да сте много болни хора. В търговските войни няма победители, има само губещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
bgMan
преди 5 години
На мен вече ми стана забавно да гледам как целият свят се натиска да продава в САЩ за долари и един през друг да обясняват на Тръмп колко много грешал като иска да спре доларовото кранче и като се обижда от критиките им относно външната политика на администрацията му.На който му трябват долари да си ги купува на валутния пазар :)) Тръмп не иска чак толкова хубава европейска и китайска стока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 18
studioaa
преди 5 години
От друга страна обаче производителят на стомана Тhyssenkrupp AG, най-големият в Европа, е ударен тежко от митата на Тръмп. За тези 50-на американци загубили работата си заради политиките на Тръмп има едни 10-15 000 германци, които ще освободени пак заради Тръмп от Тhyssenkrupp AG, но за тях нищо не четем понеже е удобно да се лъже, че митата били засягали само САЩ и ес бил силен... Само от началото на 2018 около 2500 души са уволнени от Тhyssenkrupp AG в ес... Тръмп печели срещу ес и това е видимо от километри и колкото псевдолидерите на ес да заблуждават с пропаганда резултатите са видими. Митата на Тръмп забиват последния пирон в ковчега на еврозоната и фалшивото възстановяване е нея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още