IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената енергетика в САЩ – на прага на пълен колапс

Системното затваряне на атомни реактори ще доведе до сериозни проблеми с отделянето на парникови газове, което ще повлияе негативно върху околната среда

12:56 | 27.08.18 г. 26
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изглежда ядрената енергетика в САЩ е на ръба на тотален колапс, пише Ахмед Абдула, доцент в Калифорнийския университет, за Energypost.

Това би се отразило фаталнo и върху околната среда и засега няма признаци, които да сигнализират, че подобен процес може да бъде спрян или обърнат.

През 2025 г. вторият от двата реактора на ядрената електроцентрала Diablo Canyon ще бъде закрит, което ще зарадва местните критици на технологията, чиято цел е да премахнат зависимостта на Калифорния от атомната енергия. 

По този начин, чрез спирането на всички реактори, щатът ще изгуби голяма част от производството на нисковъглеродно електричество, което не може да бъде компенсирано от действащите соларни и вятърни електроцентрали.

Търговските ядрени реактори осигуряват приблизително една пета от произведената електроенергия в САЩ, като в момента голяма част от тях ги грози съдбата на Diablo Canyon.

Комбинацията от ниските цени на природния газ и възходът на соларните и вятърните електроцентрали направи ядрените централи неспособни да се конкурират.

През последните десет години пет от американските атомни електроцентрали бяха затворени поради нерентабилност. От останалите 99 поне още 10 ще бъдат закрити в най-скоро време.

s1 s1

Отчитайки този факт, някои от щатите вече планират да субсидират своите ядрени централи в опит да ги задържат конкурентни.

Вероятно това е само временно положение, тъй като средната възраст на централите от този сектор е 37 години, смята Абдула.

Междувременно, усилията за изграждане на нови атомни електроцентрали бяха отменени или забавени поради надвишаване на планираните разходи. Единствено сериозна промяна в държавната политика би могла да промени тази тенденция, но такива признаци засега няма.

Проблемите на ядрената енергетика са резултат от икономическата реалност, лошото управление на федералната енергийна политика, строгата регулация и организираната опозиция.

Защитниците на ядрената енергия визират опасността от световна доминация на Русия и Китай като главни износители на ядрена технология и апелират през Министерството на отбраната да инвестира в съживяване на енергийното ядрено производство в САЩ като част от програмата за защита на националната сигурност.

Същите тези защитници предлагат и изграждането на ново поколение ядрени електроцентрали, които ще бъдат по-ефективни и по-евтини от вече съществуващите. Това, разбира се, ще изиска намесата на правителството, което приема като особено чувствителна тази тема.

Негативното обществено възприятие относно тази индустрия може да бъде преодоляно от едно ново поколение ядрени технологии, основаващо се на по-голяма безопасност и ефективност.

Загубата на ядрена електроенергия ще има дълбоки последици за САЩ, смята Абдула, особено за околната среда.

През 2017 г. технологията е произвела повече нисковъглеродна електрическа енергия, отколкото общото количество на соларните и вятърните електроцентрали за същия период, спестявайки на страната 547,5 млн.тона въглеродни емисии.

s2 s2

С увеличаването на нуждата от чиста електроенергия ще се повиши и необходимостта от електричество, произвеждано от атомни електроцентрали. Тоталното електрифициране в световен мащаб ще доведе до скок на потреблението на електричество, като същевременно ще се увеличи стремежа за намаляване на парниковите газове.

За да може САЩ да участва ефективно в този процес, първо ще се наложи да промени политиката си относно ядрената енергетика и нейното стабилизиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 13
zelka007
преди 5 години
ееее много черногледо колега , много ... ние не сме в орбитата на GE и Toshiba , а в тази на РосАтом . тука само слънце , рози и ефффтиния до шия ... и купуваме съветцка газ , която е най-калорична , най-евтина , най-идва когато е студено и въобще е най-най-по ... освен това мъск ще фалира скоро , поне една от фирмите му де , та не го мислете това с индивдуалните газогенератори , нищо че иде реч за слънчеви панели и батерии . ама нейсе , къде компютри там и компоти :))) . и това за енергопреносните дружества е в сила само ако сте на хижа високо в планината , иначе е доживот :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 8
0pk
преди 5 години
Глупости, къде пък я видя тая пропаганда за белене? Изводът от статия е: "Щом САЩ се отказват от атомната енергетика, ние също трябва да се откажем", независимо какво говорят разни експертчета по въпроса. Пък проблеми няма да има, защото САЩ ше наводнят пазара с евтин газ, а Мъск ще изобрети индивидуален газов генератор, така че хората вече да не са зависими от енергопреносните дружества и разните му там централи. Така светлото бъдеще скоро ще бъде и в нашия дом!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 10
Vatman
преди 5 години
Притестил се Абдула за енергетиката на САЩ... ми те имат потенциал за 1600 пъти повече ВЕИ ... смехурковци всякакви се навъдиха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 25
Stanimir11
преди 5 години
Всъщност, изводите би трябвало да са други - атомната енергетика е пред колапс, защото е доказала, че има редица проблеми, свързани с нея. И не, липсата й не създава "проблеми с парниковите газове".Хайде стига пропаганда в полза на Белене :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още