IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Силициевата долина да пострада заради саудитите?

Много известни американски стартъпи са привлекли петродолари от Саудитска Арабия, но казусът Кашоги сега ги изнервя

10:46 | 22.10.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Tехнологичният гигант Softbank се сблъсква с много въпроси по темата &quot;саудитски пари&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Tехнологичният гигант Softbank се сблъсква с много въпроси по темата "саудитски пари". Снимка: Ройтерс

И така, последиците от аферата засега са само красиви думи и смущението от една конференция, която може да се превърне в лош номер. „Всеки се надява, че историята скоро ще бъде забравена", казва старши служител на инвестиционен посредник, който предпочита да остане анонимен. „Зависимостите са твърде големи, а сделките твърде изкушаващи, за да се промени нещо в отношенията".

Наистина никой не отиде толкова далеч, колкото британският директор на Virgin Ричард Брансън. Той незабавно приключи всички преговори с Кралството за съвместни проекти в областта на космоса и туризма. Разбира се, те винаги могат да бъдат тихо и тайно възобновени.

Но какво ще стане, ако неразбирателството не изчезне толкова бързо?

Междувременно много хора в Силициевата долина вече не считат общественото мнение за най-мощния двигател за действията на компаниите си. Вместо това страхът на шефовете заради протести от страна на служителите става все по-голям. Преди няколко дни Google се оттегли от изгоден проект с Министерството на отбраната на САЩ именно заради натиска на служителите си. Нещо подобно би могло да се случи сега при Uber, конкурентите Lyft, Tesla или Twitter, всички от които вече са получили високи суми от Саудитска Арабия.

Въпреки това може би най-голямата заплаха за саудитския бизнес в момента се намира в Япония, коментира Bloomberg. Главният изпълнителен директор на най-голямата банка в Япония MUFG Bank Ltd. Канецугу Такахара също отказа в неделя участие във финансовата конференция на Саудитска Арабия.

А технологичният гигант Softbank е в разгара на дискусии с Рияд за втори инвестиционен фонд за 100 млрд. долара. Както и при първия, саудитците искат да участват с 45 млрд. долара в този фонд. Тази седмица мениджърът на Softbank Марсело Клаюр, заяви на конференция в Сан Хосе, че японците следят с безпокойство случващото се, преди да бъдат взети допълнителни решения. В крайна сметка Softbank ще трябва да реши дали да пусне по-малък фонд без саудитските милиарди, или да поеме риска следващият обещаващ стартъп да потърси друг инвеститор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
Jorkata
преди 5 години
"вземаха охолно парите от Саудитска Арабия" - "ОХОТНО", не "охолно"... пари не се взимат охолно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Общо взето малкия се простреля във крака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още