fallback

Как ще изглежда работата през 2035 г.?

Единственият отговор на многото предизвикателства е новият социален договор между работници, компании и държава

19:01 | 11.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Центърът за бъдеща работа на Кралското общество за насърчаване на изкуството, производството и търговията (Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commercе - RSA) публикува изследване, което посочва четири сценария за бъдещето на работата до 2035 г. и показва колко далеч са нашите войнстващи политици от това, което се случва, пише Ашийм Сингх.

Повечето от нас са чували, че според проучване на Оксфордския университет 35% от работните места ще бъдат загубени заради автоматизацията, или пък са слушали шокиращите хипер-утопии, според които неумолимо ще настъпи нова ера на био-комунизъм. Такива видения понякога стряскат или дори развълнуват, но са повърхностни – неизменнно, или се фокусират късогледо върху автоматизацията, или спекулират гръмко без особени доказателства. Така те не допринасят особено за дебата относно човешкия и културен феномен, който бъдещето на работата представлява.

Задачата, която ние в Центъра за бъдеща работа на RSA си поставяме от самото начало е да избегнем такава сензационност, като в трезв дух изследваме и се опитаме да обясним големите футуристични промени, които оказват въздействие на работниците в момента.

Автоматизация, изкуствен интелект, интернет платформи – какво се крие зад тях? Какво означават те за работниците днес и утре?

Пвечето изследвания за бъдещето на работата се фокусират единствено върху влиянието на технологиите за загубата на работни места, но има доста по-широки последици, включително въздействието на технологичните промени върху наблюдението над работния процес, практиките за набиране на персонал, базирани на изкуствения интелект и растежа на платформите за фрийлансери, които не биха съществували без мощните алгоритми, които ги поддържат.

Коментаторите са склонни да представят погрешно технологичната промяна, да се изхвърлят в своите предвиждания, което ретроспективно ги превръща в глупаци. Неопределености като състоянието на глобалната икономика, нивото на нетна миграция във Великобритания, напредъкът в цифровите технологии като Интернет на нещата и възходът на блокчейн технологията са все съществени, но неуловими части от сложна и развиваща се бъдеща картина.

Как можем да се ориентираме сред всчко това? За да обхванем всички тези неопределености по подобаващ начин разработихме метод, познат като морфологичен анализ, в който принос имат експерти и партньорите ни от Arup, посочва Сингх. Резултатът бе моделиран от сътрудниците на Центъра за бъдеща работа на RSA, за да представим четири подробни картини за това как би могъл да изглежда пазарът на труда през 2035 г.

Това не са предвиждания, а сценарии. С това имаме предвид, че не е непременно някой от тях да се сбъдне. Взети заедно обаче те обхващат цялото възможно според нас бъдеще, като всеки от тях, надяваме се, осветлява определени предизвикателста и възможности, които бъдещето може да ни поднесе.

Всъшност всеки сценарий е не просто правдоподобен, но до известна степен познат и различим в настоящето. Сценариите са точки на хоризонта, които бързо насочват пътя ни.

Ето ги и четирите сценария за бъдещето на работата:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
fallback