IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nomura: Търговската война ще засегне растежа в САЩ

Митата, събрани от американското правителство, се плащат от местните фирми и потребители, а не от китайците, посочват от японската банка

08:40 | 03.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според японската банка Nomura повишаването на митата за всички китайски стоки вероятно ще засегне икономическия растеж на САЩ, който вече показа признаци на забавяне през последните месеци, пише за CNBC Йен Ний Лий.

Президентът Доналд Тръмп на няколко пъти каза, че САЩ са събрали милиарди долари мита от китайците, което отчасти е допринесло за растежа. Според икономисти обаче митата работят по различен начин, като главният икономист на Nomura за САЩ Люис Александър смята, че нетният ефект от търговската война ще бъде негативен за Америка.

Търговското напрежение между двете най-големи икономики в света нарасна, след като Тръмп наложи увеличение на митата от 10% на 25% на китайски внос за 200 млрд. долара и заплаши да наложи 25-процентни мита на останалия китайски внос, който възлиза на около 300 млрд. долара. Пекин отвърна с повишаване на митата за американски стоки за 60 млрд. долара.

Александър посочва, че има доказателства, че митата, събрани от американското правителство се плащат от местните фирми и потребители, а не от китайците. „Честно казано, нетният ефект ще бъде по-скоро отрицателен, отколкото неутрален.”

Всъщност правителството събира мита от вносителите на китайски стоки, така че те обикновено се плащат от американските компании. Фактически разходът може да се прехвърли както на китайските прозиводители, така и на американските потребители.

Разпределението на разходите при сегашната търговска война остава неясно, но изследване на Федералния резерв оценява, че митата върху китайските стоки ще струват на средното американско домакинство 831 долара годишно.

Продължаващият митнически спор между САЩ и Китай идва в момент, когато американската икономика отчетливо се забавя, посочва Александър. Това, което най-много ще засегне растежа в САЩ и решенията на Фед е ефектът върху бизне доверието и инвестициите през идните месеци, добавя той.

Въпреи това според него потенциалният удар върху американската икономика не оправдава понижение на лихвите от Фед. Александър обяснява, че ако САЩ наложат 25-процентни мита върху всички китайски стоки, същинската инфлация в САЩ ще се покачи с 0,5 процентни пункта през следващите 12 месеца.

Вдигането на лихвите в период на повишена инфлация изправя икономиката пред риска от прегряване, което често е предвестник на болезнен спад.

Александър не е единственият, който очаква Фед да запази лихвите без промяна. Кармен Райнхарт, професор в Harvard Kennedy School също смята, че централната банка е права да остане търпелива.

„Не може да изпуснем от погледа си, че безработицата в САЩ е най-ниската от 60-те години насам, като икономиката по всички критерии работи близо до пълната заетост”, обяснява тя. „Търпеливият подход на Фед е оправдан”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още