IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп полага основите на нов световен ред около САЩ, Китай и Русия

Трите ключови играча започнаха процес, който може да донесе траен мир и икономически просперитет на света

16:33 | 01.07.19 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп показа по време на срещата на Г-20 през уикенда в Япония какво е имал предвид като повтаряше, че иска да изгради добри отношения с Русия и Китай, пише за CNBC анализаторът Майкъл Иванович, който е бил старши икономист в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), международен икономист в клона на Федералния резерв в Ню Йорк и преподавател в Колумбийския университет.

Тръмп очевидно имаше приятелски и широкообхватни дискусии с президента на Русия Владимир Путин в петък. Двамата лидери дадоха съгласието си представители на двете страни да продължат консултациите по глобални и регионални въпроси и да търсят начини за подобряване и задълбочаване на двустранните политически и икономически връзки.

В събота последва среща на Тръмп с президента на Китай Си Дзинпин, който в откриващото си слово пред пленарната сесия на Г-20 възхваляваше многостранния подход в международните дела и критикуваше остро протекционизма. Си повтори гледната си точка като каза, че иска сътрудничество, а не „търкания и конфронтация”.

В крайна сметка срещата Тръмп-Си завърши с помирение. Допълнителните мита ще бъдат отложени, като преговарящите екипи на двете страни ще продължат оттам, откъдето разговорите бяха прекъснати преди месец.

Игнорирайки оплакванията на американски компании, че са дискриминирани в Китай, Си също помоли китайският бизнес да бъде третиран справедливо от властите в САЩ. Тръмп направи отстъпка, като позволи на щатските фирми да продават технологии на китайския телекомуникационен гигант Huawei в области, които не са критични за националната сигурност.

Какво значи всичко това? Първо и най-важно, то сигнализира началото на фокусирането на Тръмп върху кампанията му за преизбиране, в която препирни или нещо по-лошо с Русия и Китай биха били опустошително събитие, което ще го направи едномандатен президент, дори на фона на доста невдъхновяващия списък с кандидати от Демократическата партия.

Успокояването на ситуацията с двете държави, окачествени от Вашингтон като стратегически конкуренти, решени да подкопаят американския световен ред, е приоритет „засега”, както обича да казва Тръмп. Той обича да казва също и „ще видим по-късно”, което се предполага, че означава след преизбирането му.

Дали това е осъществима предизборна стратегия? Да, защото Тръмп правилно вижда, че конфликт с Русия и Китай е екзистенциална заплаха за човечеството, която американците и останалия свят не биха подкрепили.

Така че Тръмп търси мирно решение с Русия относно Сирия, Украйна и Венецуела, като това е морковът, чрез който цели Москва да предостави големи възможности за американския бизнес, който желае да разшири дейността си в огромните руски територии, изпитващи недостиг на инвестиции. Всъщност американската бизнес делегация бе една от най-големите на отминалия икономически форум в Санкт Петербург.

Предполагаемото ключово влияние на Москва по отношение на ОПЕК също се възприема като безценна помощ за обуздаване на цените на петрола и предотвратяване вдигането на лихвите от Федералния резерв в опит да се потисне енергийното инфлационно напрежение. Иран е друг въпрос, по който Русия може да помогне.

Това е в рязък контраст с позицията на най-близките съюзници на Америка – Великобритания, Франция и Германия – които не само, че публично се разграничават от САЩ по отношение на Иран, но и открито се противопоставят на американските санкции срещу Техеран, като създадоха специална платежна система, за да правят бизнес с него.

 

Последна актуализация: 22:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 21 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
Що бе, Тикво-Рапона на кормилото на държавата е доволен.Държавата ще я има още няколко десетилетия,а за сега държи верния евроатлантически курс.А след него - и потоп.*** са ОК, които не са ОК, то те са или агенти на Кремък,или хващат Терминал 1, 2, 3....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 19
studioaa
преди 4 години
Ние имаме огромен проблем с т.н социална държава, която е корена на всичките ни икономически и финансови проблеми. В момента 75% от бюджета е социални разходи и няма пари за нищо друго - нито за пътища, нито за железници или за друго. Скоро ще видим края на пътя за този модел, защото няма кой да работи и да поддържа "безплатните" социални придобивки вече, раждаемостта у нас е най-ниската от поне 600 години, а не 1945 насам. Дори и през 1878 е имало повече от 55 хил. новородени, България и Латвия са единствените страни в света, чието население днес е по-малко отколкото е било преди 70 години. Когато тази система се срине неконтролирано в следващите до 2 десетилетия ще трябва да се връщаме към модел без социална система и без социален минимум и Русия, САЩ и Китай ще положат основите на нова система, която НЕ Е социален капитализъм, към която ще преминем и ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 28
Стоян Петров
преди 4 години
Така е. Погледа трябва да е насочен надалеч в някакво илюзорно очакване. И когато след време се обърне към собствената си гърбина ......а, те му остригали вълната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 45
Стоян Петров
преди 4 години
Какво те кара да мислиш, че две макар и големи държави(Китай и Русия) на нивото на икономическо развитие на България, могат да определят световния ред?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 25
studioaa
преди 4 години
Съгласен съм с американския президент и неговата администрация - реално само САЩ, Китай и Русия са единствените икономически, военни и геополически фактори в света днес. ес скоро няма да съществува, това може би е последната европейска комисия, при която ес ще се разпадне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 17
Venislav
преди 4 години
Както Нюланд каза *** the EU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 33
Стоян Петров
преди 4 години
Според мен това са нелепици. Но ако е истина тези които ще са около САЩ няма да са за завиждане, около Китай ще за са оплакване, а нещастниците около русия направо жална им майка. Миналата седмица 1.4 милиарден Китай се съгласи на замразяването за неопределено време на внесения в Хонконг законопроект за екстрадиция на заподозрени лица в континентален Китай. Осем милиона хонконгци се наложиха на милиарден Китай. Надявам се всички разбирате, че Великите сили не са това което бяха. А не е и необходимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 27
Иван Митев
преди 4 години
Централните банки на САЩ, Китай и Русия работят по грешен начин. Заради фаталната грешка колкото повече е икономическия растеж в САЩ, Китай и Русия, толкова повече са техните щети. Ситуацията подсигурява провалът на правителствата на САЩ, Китай и Русия.За спасението на САЩ, Китай и Русия от нови щети е необходимо техните централни банки да работят по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 28
Иван Митев
преди 4 години
Централните банки на САЩ, Китай и Русия работят по грешен начин. Заради фаталната грешка колкото повече е икономическия растеж в САЩ, Китай и Русия, толкова повече са техните щети. Ситуацията подсигурява провалът на правителствата на САЩ, Китай и Русия.За спасението на държавите от САЩ, Китай и Русия от нови щети е необходимо техните централни банки да работят по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 6
doba
преди 4 години
Къде е ЕС в схемата?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още