IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестирането в акциите на щатските мултинационални компании става съмнително

Най-добрите възможности за инвестиции може би вече са в Китай и развиващите се пазари

18:26 | 11.08.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Това не означава, че технологиите вече няма да стимулират растежа - просто най-добрите възможности за инвестиции може би са в Китай и развиващите се пазари. Пекин даде да се разбере, че инициативата му „Един пояс, един път“ ще бъде не само за изграждане на инфраструктура, но и за създаване на цялостна високотехнологична екосистема, базирана върху китайските цифрови стандарти и местните компании. Китай се превърна в световен инкубатор за мобилните плащания, приложенията за изкуствен интелект и най-модерните биотехнологии.

Мисля, че Китай е много подобен на САЩ от периода след Втората световна война - огромен, едноезичен пазар с нарастващо потребителско търсене. Той ще притегли останалата част от Азия и много нововъзникващи пазари в своята орбита на растеж.

Вижте неотдавнашното решение на Филипините, традиционен американски съюзник, да използват китайските телекомуникационни компании, за да развият своята 5G мрежа. Не мога да си представя, че инвеститорите няма да се справят по-добре в Азия, отколкото в САЩ или Европа през следващите години.

Това може да е вярно не само за акциите, но и за облигациите. Точно както инвеститорите, търсещи доходност в свят с ниски лихвени проценти, се втурнаха в области с висок растеж, като например технологичните акции през последното десетилетие, така сега те се опитват да хеджират евентуалния шок при растежа чрез инвестиране на дълговите пазари, които сега са в балон с епични пропорции.

Обичайно е да се твърди, че ако САЩ и светът като цяло влязат в рецесия, хората ще се насочат още повече към американските държавни ценни книжа като сигурно убежище. Но след като Китайската народна банка обяви през 2013 г., че вече не е в интерес на Китай да стимулира натрупването на валутни резерви, една мярка за търсенето на американските съкровищни ​​бонове - съотношението на поръчките към предложените количества - намалява.

Междувременно спредът в доходността между американските 10-годишни държавни облигации и съответните им китайски ценни книжа нараства. Пекин даде да се разбере, че ще използва стимули, свързани с инфраструктурата, за да подкрепи забавящата се икономика. Той също се стреми да увеличи търговията с юани и да премахне ограниченията за чуждестранна собственост върху финансовите компании по-рано от очакваното. Всичко това е, за да се намали зависимостта от долара и да се създаде финансова екосистема, ориентирана към Китай.

Гравитационното поле на Китай също така ще подкрепи пазарите на суровини. Китайците се нуждаят от петрол - оттук и нарастващото участие на Пекин в Близкия изток и близките отношения с Русия, където както облигациите, така и акциите се представят добре. Суровините ще бъдат един от малкото пазари, изолирани от деглобализацията, тъй като те ще бъдат движени основно от растежа на средната класа в нововъзникващите пазари. Новата ера принадлежи на тази демография, а не на американските мултинационални компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ABBA
преди 4 години
Тръмп е произвеждал средно по 6 грешни твърдения на ден от встъпването му в длъжност до началото на юни.Американска статистика.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Днес говорих с един приятел азиатец. Доста интересни неща ми разказа. Останах леко потресен. Имай в предвид, че и Китай не са в много по-добра ситуация в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Valentin13
преди 4 години
прав си, САЩ си отиват бавно от империализма, който ги направи уязвими и помогна на огромна част от света да получат образование и технологии. сега е време всеки сам да стъпи на краката си и да се справя. нови империи не са възможни, идва времето на справедливата търговия, равен с равен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 11
julian12
преди 4 години
Скоро една империя ще бъде заменена от друга. САЩ си отиват бавно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още