fallback

Тръмп не разбира и валутните войни

Американският президент иска по-евтин долар, но трябва да внимава какво си пожелава

18:15 | 03.12.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Каква разлика прави едно десетилетие, пише Джон Отърс за Bloomberg. През септември 2010 г. Гуидо Мантега, тогавашният финансов министър на Бразилия, се оплакваше горчиво от „валутните войни“, претендирайки, че свръх разхлабената парична политика на Федералния резерв от онова време несправедливо вреди на икономиката му. "Ние сме в разгара на международна валутна война, общо отслабване на валутите", каза той тогава. „Това ни заплашва, защото ни отнема конкурентоспособността.“

Днес президентът на САЩ Доналд Тръмп осъжда яростно абсолютно същото нещо - само  че този път Бразилия, както и Аржентина, действат нечестно. В последния си туит, достигнал до целия свят, Тръмп каза: „Бразилия и Аржентина осъществяват масивна девалвация на валутите си, което не е добре за нашите фермери."

След като обяви налагането на мита за бразилската и аржентинската стомана, той премина към атака срещу Фед. Тръмп иска централната банка да се върне към поведението, което така раздразни Мантега преди десетилетие: „Федералният резерв трябва подобаващо да действа така, че страните, каквито има много, вече да не се възползват от нашия силен долар, като допълнително обезценяват валутите си. Това затруднява много нашите производители и фермери честно да изнасят своите стоки. Фед, намалете ставките и разхлабете паричната политика!”

Ако оплакванията на Мантега изглеждаха смешни в ретроспекция, последната словесна атака на Тръмп е още по-смешна. Оплакването на Мантега се появи, когато икономиката на Бразилия нарастваше на фона на високите цени на суровините (които от своя страна бяха движения от неутолимия производствен апетит на Китай). Силният бразилски реал не попречи на икономиката на страната да продължи да върви страхотно. През следващото десетилетие САЩ значително изпревариха растежа на Бразилия, въпреки стабилното укрепване на долара.

Разбира се, стойността на валутните има голямо значение за конкурентоспособността, а централните банки могат да използват лихвените проценти, за да ги манипулират. Но причинно-следствената връзка работи и в другата посока. Слабата икономика ще доведе до слаба валута и обратно. Това е историята на американския долар и бразилския реал през последното десетилетие.

Слабият долар през 2010 г. беше резултат от слабостта на американската икономика. Ниските лихви и количественото облекчаване бяха счетени за необходими, за да се стимулира икономиката и да се изчистят дълговете на страната. Дефлацията изглеждаше истински риск. По-високите ставки от Фед в този момент можеше да отслабят реала, но те също можеха да спрат икономическия растеж на САЩ, което би било много лоша новина за Бразилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
fallback