IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп не разбира и валутните войни

Американският президент иска по-евтин долар, но трябва да внимава какво си пожелава

18:15 | 03.12.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп иска да се предпази от слабите чужди валути.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Тръмп иска да се предпази от слабите чужди валути. Снимка: Ройтерс

Обезценява ли Бразилия валутата си сега? Ни най-малко. Целевият лихвен процент на централната банка понастоящем е много нисък, по бразилските стандарти, но само защото инфлацията е на историческо дъно през този век.

Освен това, тъй като използването на дълг, деноминиран в долари, се увеличи през последното десетилетие, слабият реал оскъпява лихвените плащания и увеличава риска от криза.

Никоя страна не знае това по-добре от Аржентина, която претърпя няколко епични кризи на девалвация и неплатежоспособност, и където избирателите току-що изритаха президента Маурисио Макри, до голяма степен заради неспособността му да обуздае инфлацията. Макри не успя да спре по-нататъшното рязко обезценявания на аржентинското песо, въпреки овърнайт лихвите от над 50%. Друг недостатък на слабата валута е инфлацията и аржентинците са напълно наясно с това. Тя в момента също е повече от 50%. Всеки намек, че Аржентина умишлено отслабва валутата си с цел конкурентно предимство, е повече от абсурден.

В дългосрочен план валутната война има само един победител. БВП на глава от населението и в Бразилия, и в Аржентина е по-малко от една четвърт от този в САЩ. И двете страни изостават, въпреки че валутите им отслабнаха.

Защо тогава Тръмп избира да открие нов фронт в търговската война срещу две държави, които в момента нямат почти никаква възможноста да навредят на САЩ? Възможно е той трескаво да се опитва да убеди хората, че е способен на нещо. Аргументът е, че подобна стратегия може да убеди Китай в необходимостта да направи каквото Тръмп иска. Рискът е, че тя може да даде вид, че той не разбира как работи икономиката. И затова по-вероятното обяснение на поведението му е, че той наистина не разбира какво прави.

Междувременно Бразилия и Аржентина показаха на САЩ най-добрия начин за отслабване на валутата. Ако икономиката ви се забави, то е вероятно и валутата ви да поевтинее. Именно това се случи през последното десетилетие с големите икономики на Южна Америка. И в много по-краткосрочен план, скорошното рязко разпродаване на долара в отговор на разочароващи данни за промишлеността предполага, че президентът трябва да внимава какво си пожелава. Изглежда, че днешният слаб реал е точно това, което Гуидо Мантега си пожела през 2010 г. - но никой в ​​Бразилия не би могъл да си пожелае катастрофалното десетилетие, което направи тази слаба валута възможна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
Local_Person
преди 4 години
Сигурен съм, че "Атора" на статията "Разбира" много и прави по 10к на месец от Форекс. Я се стегни малко пич с тези статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Независимо дали ще спечели или САЩ и Китайн ще загубят много в тази "война", то САЩ се чувстват длъжни да я водят. И двете страни са с ясната мисъл, че има много да загубят, но най-вероятно ще държат докрай. САЩ иска да продължи да бъде пълен световен доминант, а Китай иска голямо парче от баницата. Всичко това е съвсем нормално и до голяма степен се основава на законите в природата, законите на джунглата и както искате ги наречете.Даже САЩ и глобалната икономика (глобализацията) да загубят много през годините, ако победят, то ще си струва. Така разсъждават и точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
Ivel
преди 4 години
Да, приемам поправката, но въпреки това беше много унизително а отстрани даже смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Проектът Южен поток беше спрян още преди Тръмп да стане президент. А в случай, че си "забравил" и това, тогава у нас управляваше правителството на Орешарски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 12
Ivel
преди 4 години
Моля не пропускайте и храбрата му победа над васалното българско правителство по проекта Южен поток. Да си спомним как двама кирливи американски сенатори за една нощ обърнаха каруцата. Наистина отважна и храбра победа над достоен съперник. Голям позор беше, поне да бяха изчакали няколко дена от хорски срам, да съобщят как са ги онодили. И след този случай каквото и да кажат са олекнали отвсякъде. Продажници и серсеми, знаете за кои говоря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
В кои казваш битки и войни е победил? От Сирия се оттегли позорно, оставяйки съюзниците си на произвола. В търговската война с Китай в най-добрия случай са в патова ситуация. В преговорите с Пхенян не постигна нищо. Вместо да накара Иран да отстъпи, той възобнови ядрената си програма. С Европа засега воюва само на думи. Дори строежа на един газопровод не успя да спре. Единствените му две леки победи бяха срещу Мексико и Канада, а дори и срещу тях не постигна това, което обещаваше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
lyusien
преди 4 години
Силата на долара зависи от силата на американската икономика Точка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 12
Valentin13
преди 4 години
по думите на блумбъргчетата, Тръмп едва ли разбира от нещо. обаче интересно тогава защо побеждава във всички битки и войни. отговора е - или в света няма никаква логика и всичко е невъобразим хаос, или по-вероятно блумбъргчетата, включая и васалните "инвестори" са пълни с една огромна празнота, главите им разбира се. джобовете им са пълни, защото се увеличава броя на умствено обърканите хора /резултат от медийните откачителни кампании в защита на социал-либерализма/, които им вярват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 15
дядя Вова
преди 4 години
Светът като цяло не разбира какво се случва.Няма вече противоречие на идеологии: комунизъм/антикомунизъм.Има противоречие на процеси:- Процеса на деградация (Запада), прикрит като прогрес.- Процес на градеж (БРИКС), охулван от Запада като деградация.Ето с 3 изречения обяснено днешното съвремие към момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още