fallback

Европа се нуждае от производителност, а не от по-високи минимални заплати

Хронично слабият европейски трудов пазар би имал трудности да понесе напрежението от бързо нарастващите разходи за труд

08:26 | 17.01.20 г. 6
Автор - снимка
Създател

Новата година донесе нова Европейска комисия (ЕК), управляваща бюрокрацията на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел, която представи първата си лоша идея за 2020 г.: въвеждане на хармонизирана минимална заплата в рамките на блока, пише Wall Street Journal в редакционен коментар. 

Планът, обявен във вторник от комисаря Никола Шмит, ще принуди държавите от ЕС да определят минимални национални работни заплати в размер на 60% от медианната заплата за страната. Идеята, съдържаща се в консултативен документ, трябва да помогне на новия председател на Комисията Урсула фон дер Лайен да докаже пред скептичните европейски избиратели, че Брюксел може да направи нещо полезно за живота им.

Повечето работници няма да бъдат пряко засегнати, тъй като Комисията отбелязва, че по-малко от 10% от служителите в повечето страни от ЕС в момента получават приблизително националната си минимална заплата. За тези от тях, обаче, за които мярката се приложи, работодателите ще се сблъскат с натоварващи увеличения на разходите за труд.

Само шест от 28-те членки на ЕС (27 след Brexit) понастоящем определят минимални заплати над 60% от медианното за страната ниво чрез закон или универсално колективно договаряне. Много от останалите са далеч от това. Минималната работна заплата в Германия, равна на 1600 евро на месец, е по-малко от 50% от медианната стойност за страната. Минимумът в Испания от 1050 евро на месец едва надвишава 40% от медианната заплата.

Хронично слабият трудов пазар в Европа би имал трудности да понесе напрежението от бързо нарастващите разходи за труд на засегнатите работодатели. Брюксел се хвали, че заетостта е висока, но е по-точно да се каже висока за Европа. Безработицата в ЕС е 6,3% през ноември спрямо 3,5% в САЩ за същия месец. Безработицата в Испания е 14,1% дори при минимална заплата, която е най-ниската в Европа спрямо медианната.

Безработицата за хората под 25 години е още по-сериозна - 14,3% в целия ЕС през ноември в сравнение с 6,4% при 20-24-годишните в САЩ. Младите европейци, както младите работници навсякъде, са особено уязвими минималните заплати да ги изтласкат извън пазара на труда.

Kонсултациите, които Брюксел провежда, са все още в ранна фаза и ще бъдат обект на дебати в продължение на месеци или дори години, което предоставя предостатъчно възможности за изготвяне на по-добър план за европейците с ниски доходи. Работниците от всички възрасти биха могли да се радват на повишаване на заплащането, но то трябва да се осъществи чрез данъчни и регулаторни реформи, които стимулират бизнес инвестициите за повишаване на производителността. Ако фон дер Лайен иска да укрепи икономическата надеждност на ЕС, тя трябва да се съсредоточи върху това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
fallback