fallback

МВФ: Световната икономика се стабилизира, но остава ранима

Експертите обаче не очакват засега връщане към високите темпове на растеж от предишните години

15:09 | 20.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ако се доверим на Международния валутен фонд (МВФ), то световната икономика се е стабилизирала до известна степен през последните седмици след ясната тенденция на спад през последната година.

МВФ стига до това заключение в новия си глобален икономически доклад, който ще бъде представен този понеделник непосредствено преди началото на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Експертите обаче не очакват засега връщане към високите темпове на растеж от предишните години. 

Според главния икономист на МВФ Гита Гопинат разхлабената парична политика на водещите централни банки и първото частично споразумение в рамките на търговския конфликт между САЩ и Китай, което двете страни подпечатаха през изминалата седмица, имат стабилизиращ ефект.

Фактът, че Великобритания ще напусне Европейския съюз (ЕС), но не и без споразумение с Брюксел, също е положителен, казва Гопинат. Тъй като търговският спор на САЩ с Китай и ЕС може да избухне по всяко време, общата ситуация обаче остава нестабилна. „Ето защо е важно политическите лица, които вземат решения, да не причиняват повече вреди и да премахнат съществуващите несигурности относно политическите ходове“, изтъква главният икономист в публикувано по-рано писмено изявление, без да назовава водещите политици по име.

Прогнози за конкретните страни Фактът, че МВФ преразгледа някои от прогнозите си за отделни страни и региони в сравнение с последната прогноза през октомври - макар и само съвсем леко - показва, че все още няма истински обрат. За Германия например фондът сега очаква темпове на растеж от 1,1 процента през тази година и 1,4 процента през следващата година - това е с още 0,1 пункта по-малко за 2020 г., отколкото в прогнозата за октомври. В сравнение с прогнозата от миналия юли, само преди шест месеца, спадът е дори 0,6 пункта. Това може да звучи като невзрачна промяна за някои, но означава, че общата икономическа продукция може да бъде с около 22 милиарда евро по-ниска, отколкото се очакваше първоначално.

Според МВФ икономиката в цялата еврозона ще нарасне приблизително в съответствие с германската, Испания ще продължи да бъде двигател на растежа, а Италия ще бъде най-слабо растящата икономика.

Съединените щати също трябва да се подготвят за по-слаб растеж - въпреки редицата похвали от страна на Тръмп. За страната МВФ прогнозира ръст съответно от 2,0 и 1,7 процента за 2020 и 2021 година. Причините за понижението включват самоинициативните търговски конфликти на президента с Китай, ЕС и други значими партньори, както и фактът, че специалните ефекти от масовото намаляване на корпоративния данък през 2018 г. бавно отшумяват. Ситуацията в Китай също вероятно ще се стабилизира на по-ниско ниво от преди: Експертите очакват увеличение от шест процента през 2020 г. и 5,8 процента през 2021 г.

„Проблемното дете“ Индия

„Проблемното дете“ сред основните нововъзникващи пазари в момента е Индия, където растежът се е свил наполовина от девет на 4,8% за няколко години поради отслабване на търсенето. Сега фондът прогнозира ръст от 5,8 и 6,5% съответно за тази и следващата година. Това обаче е около един пункт по-малко от очакваното през октомври и би трябвало да затрудни усилията на правителството в Делхи за по-нататъшно облекчаване на бедността в страната.

За цялата глобална икономика  МВФ очаква темпове на растеж от 3,3 и 3,4%. Това означава лека корекция надолу и в двата случая в сравнение с последната оценка.

В допълнение към възобновяването на търговския спор МВФ отчита сред останалите рискове и геополитическите конфликти като този между САЩ и Иран. Такива рискове биха могли да окажат осезаемо влияние върху глобалното икономическо развитие. Подобни спорове биха могли да увеличат цената на петрола и да намалят желанието на компаниите да инвестират, казва Гопинат. Икономистът включва сред другите рискови фактори  и свързани с времето природни бедствия .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:01 | 14.09.22 г.
fallback