IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания трябва да грабне своя шанс

Дали присъствието й ще се усети в Европа зависи до голяма степен от смелостта на правителството на вътрешния фронт

15:20 | 16.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Много зависи от испанския премиер Педро Санчес. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Много зависи от испанския премиер Педро Санчес. Снимка: Bloomberg

Винаги е по-лесно да се направи компромис от позицията на силата, така че това, което правителството прави у дома, има значение за това, което може да се постигне навън. Вкъщи Испания няма много време, за да покаже своя характер. Реториката на новото правителство е ясна: то е проект за зелено, социално и икономическо приобщаване. Това, което това означава на практика, далеч не е очевидно за външния свят, а може би все още и за самото правителство.

Първата голяма задача е да се приеме бюджет. Вероятно правителството може да очаква Брюксел да приеме постепенна фискална консолидация с поглед към следващите четири години, а не бързо да компенсира загубените позиции. Без мнозинство обаче коалицията рискува да бъде взета като заложник на законодателната власт. Тя не може да си позволи да бъде обзета от този процес.

След години на несигурност правителството се нуждае от бързи победи - политики, които показват, че то може да направи разликата на терен, дори и докато преминава през тежкия бюджетен процес. То също така се нуждае от бързо комуникиране на конкретната насока на политиката извън бюджета. И двете са важни, колкото за собствената му политическа сила, толкова за вдъхване на доверие в забавящата се икономика. Обратната страна на поразителното испанско възстановяване, водено от износа, е, че растежът му е силно чувствителен към колебанията в световната икономика.

Икономическите предизвикателства на Испания са и възможности. Правителството обеща да промени реформите на пазара на труда, на които се отдава намаляването на безработицата. Ако е умно, то ще се съсредоточи върху това, което все още не работи (а то не е малко в система, която генерира твърде много временни работни места), а не да отмени това, което вече бе подобрено.

Икономиката е по-малка, отколкото би трябвало да бъде, защото е пълна с неефективности - в образованието и обучението, в свързването на работниците с работните места, в данъчната структура и в разширяващите се разлики в производителността между регионите. Това също означава, че потенциалът за по-силен средносрочен растеж е голям: ако се премахне неефективността, растежът трябва да се ускори.

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Всяка неефективност защитава някаква група или сектор, особено в данъчното облагане, където всеки данъчен кредит или освобождаване от задължения - каквито в Испания има много - съответства на определен интерес. Правителство, което се осмелява да се изправи срещу тези интереси, може да открие, че разполага с много пари за харчене.

Дали присъствието на Испания ще се усети в Европа зависи до голяма степен от смелостта на правителството на вътрешния фронт. Макар че икономическата сила осигурява политически капитал, самата икономика започва и завършва с политиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
bonboniera29
преди 4 години
Много оптимистична статийка за Испания....Там нагласите са силно леви и неми се струва, че ще преодолеят преразходите на пари.Педро Санчес още не е правил бюджет и висока е вероятността да не направи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още