fallback

Преизбирането на Тръмп е опасно за света

Представата за Запада като съюз с морални основи ще се изпари, ако президентът на САЩ спечели втори мандат

17:59 | 01.03.20 г. 27
Автор - снимка
Създател

Aмериканският президент Доналд Тръмп беше оправдан. С очаквания израз на чиста партизанщина републиканците в Сената (с изключение на Мит Ромни) се отказаха от конституционно вменената им роля на съдии относно предполагаемата му злоупотреба с власт. Те прехвърлиха решението на избирателите. По време на изборите през ноември Тръмп ще има много предимства: страстни привърженици, обединена партия и здрава икономика. Преизбирането му изглежда много вероятно, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Най-очевидната причина, поради която Тръмп може да спечели отново, е икономиката. Дори по неговите стандарти речта му за състоянието на Съюза беше случай на преувеличение до степен на хипербола. Както икономистът нобелист Джозеф Стиглиц посочи, представянето на САЩ остава лошо по отношение на сравнимите държави в забележителни отношения, по-специално продължителността на живота, коефициентите на заетост и неравенството. Освен това, производството, заетостта, безработицата и реалните заплати до голяма степен продължават тенденцията след кризата. Предвид мащаба си фискалните стимули, които доведоха до огромни и трайни структурни фискални дефицити, не са голямо постижение. Въпреки това много американци ще усетят, че икономиката се подобрява. Това със сигурност ще играе голяма роля в предстоящите избори. 

Ако Тръмп спечели, тази победа може да бъде дори по-значима от първата му, тъй като избирането от американския народ на класически демагог два пъти не може да бъде отхвърлено като случайност. Това би бил решаващ момент.

Най-очевидното последствие от евентуалната победа на Тръмп ще бъде за либералната демокрация в САЩ. Президентът смята, че не е отговорен пред закона или Конгреса за това, което върши на поста си. Той се смята отговорен само пред електората (или по-скоро пред своя електорат). Той също вярва, че членовете на неговата администрация, държавните служители и избраните функционери на неговата партия дължат лоялност на него, а не към някаква по-висша кауза.

Бащите основатели на американската държава са се страхували точно от такъв човек. Александър Хамилтън пише, че „от онези мъже, които загърбиха републиканските свободи, най-голям брой са започнали кариерата си като са раболепничели пред народа. Започвали са като демагози, за да свършат като тирани." В тези си мисли той следва Платон, който пише как човек, придобил власт като защитник на хората, може да се првевърне във „вълк - тоест тиранин". В своето прощално обръщение от 1796 г. Джордж Вашингтън твърди, че „разстройствата и нещастията, произтичащи от разцеплението, постепенно карат хората да търсят сигурност и спокойствие в едноличната абсолютната власт.” Разцеплението със сигурност се шири в днешна Америка.

Не можем да знаем докъде би искал Тръмп да стигне или докъде ще му позволят институциите на републиката. И все пак има ли нещо, което Тръмп би могъл да направи, освен да изгуби лоялността на електората си, което би убедило Мич Макконъл, лидерът на републиканското мнозинство в Сената, да се обърне срещу него? Най-важни са не институциите, а хората, които им служат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:15 | 14.09.22 г.
fallback