IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преизбирането на Тръмп е опасно за света

Представата за Запада като съюз с морални основи ще се изпари, ако президентът на САЩ спечели втори мандат

17:59 | 01.03.20 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доналд Тръмп в действие. <em>Снимка: Getty</em></p>

Доналд Тръмп в действие. Снимка: Getty

Дори ако великата република оцелее в този процес до голяма степен невредима (което е оптимистично), преизбирането на този човек - демагог, националист, безсрамен лъжец и почитател на тирани, би имало световно значение.

Деспотите гледат на Тръмп като на сродна душа. Либералните демократи биха се почувствали още по-изоставени. Представата за Запада като съюз с някакви морални основи би се изпарила. В най-добрия случай той би бил блок от богати страни, които се стремят да задържат глобалната си позиция. Като националист Тръмп ще продължи да не харесва и да презира ЕС, както като идеал, така и като противостояща икономическа сила.

Дейвид Хелви, изпълняващ длъжността помощник на министъра на отбраната на САЩ, наскоро писа за враждебността на Китай и Русия към „основания на правилата ред“. Този идеал наистина има значение. За съжаление на Тръмп, най-силният му враг сега е собствената му страна, защото тя винаги е разчитала на американската визия и енергия. Със своя меркантилизъм и склонност към двустранни отношения, Тръмп насочи интелектуална и морална ракета към световната търговска система. Той дори вижда собствената си страна като най-голямата жертва на нейния ред. Проблемът тогава не е, че Тръмп не вярва в нищо, а по-скоро, че това, в което вярва често е толкова погрешно.

В по-широк план неговият краткосрочен транзакционизъм и готовността му да използва всички налични инструменти на американската мощ създават нестабилен и непредсказуем свят не само за правителствата, но и за бизнеса. Тази несигурност може да се задълбочи през втория му мандат. Отворен е въпросът дали някакъв вид международно върховенство на закона би оцеляло.

Има огромни практически предизвикателства, които трябва да бъдат управлявани. Едно от тях са сложните отношения на САЩ с Китай. Все пак по тази тема Тръмп далеч не е най-големият ястреб сред американците. У него има известен прагматизъм. Той обича да сключва сделки, колкото и да са половинчати те.

Може би най-важният въпрос (ако оставим настрана избягването на ядрена война) е управлението на планетата - преди всичко атмосферата и океаните. Основни проблеми са климатът и биоразнообразието. Остава малко време за действие срещу заплахите за тях. Обновената администрация на Тръмп, враждебна към тези каузи и към самата концепция за глобално сътрудничество, би направила необходимите действия невъзможни. Често тази администрация изглежда дори не признава публичните блага като категория предизвикателства, достойни за безпокойство.

В момента преживяваме решаващ момент в историята. Светът се нуждае от изключително мъдро и съвместно глобално лидерство. Не го получаваме. Може би е глупаво да го очакваме. Но преизбирането на Тръмп може да отбележи решителен провал. Обърнете внимание: 2020 г. има значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 2 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Това, че компаниите му фалират е направено с цел и тя е доста простичка- да не се плащат данъци. Дори според американските данъчни закони при обядвам фалит се изчистват и всички стари задължения( ако имаш такива към федералните и щатските данъчни власти). Само през 1990 и 1991 загубите от основният му бизнес са в размер на 250 млн.долара. Той си е абсолютен мошенник, а не загубеняк, както си мислиш. Много може да се пише за машинациите и лъжите му. Това, че излъга и продължава да лъже толкова хора трябва да ти говори нещо( между другото това е характерно за всичко американци- те са покер играчи, независимо какви карти имат искат да вземат пота на масата).Много може да се каже и напише и за мандата му, но най-общото е, че и той е като него самият-измамен. Предаде всичките си класи и слоеве избиратели( най-вече фермерите, при които има масови фалити, най- много от 8 години насам, въпреки държавните субсидии), но облагодетелства супер богатите- банките от Уолстрийт, Военно-промишленият комплекс, и чрез данъчната си реформа намали драстично данъците на богатите за сметка на средната класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 5
michaelis23
преди 4 години
пак почват с пропагандата Тъпанасторите, то беше и през 2016та "опасно" човекот до са не е напрайл война само под натиск утрепа Барабата там и гради държавата си, ама са тоя път наистина ако вземе мандата ше им го тури у чофките на гнъсните ви медийки ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
тромбонът е велик ... негови компании са фалирали 6 пъти ... :))) ... това е човекът докаръл веригата си казина два пъти до фалит ... казина = загуба от над $1млрд. ... нема такъв бизнесмен ... т.е. има на българска почва , КОЙ фалира два монопола (булгартабак и лафка) ... та пак за тромбона . "америка над всичко" и поръча знамената , тениските и шапките си за кампанията в китай ... :))) ... що да не е тромбона пак ... ааа , и последно врътнаха там в някакъв щат далавера и го избраха с по-малко гласове ... според мен си заслужава напълно вторият мандат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 13 rate down comment 4
mecka_stryvnica
преди 4 години
бърнито се е оградил с пеераси, много внимвайте, какъв ще е изходът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Не го харесвам, защото за мен е може би една идея, над буш младши (той е дъното), като ниво на интелект, но според мен има нужда и от такива държавници, които да размътват водата. Само с тия поликткоректните, които си карат по протокола и каквото им спуснат, няма как да стане. Нито към по-добро, нито към по-зле. Те просто добутват 4-5 години, правят някой мизерен закон/програма с която да ги запомнят и толкова. Еднообразието не води до прогрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 26 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Само един въпрос - ако Тръмп бе деспот и тиранин, тая мишка, написала пасквилчето, дали щеше да цвърчи толкова смело?ИНВЕСТОРЪТ, ВЕЧЕ КОПАЕТЕ ДЪНОТО !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 7
julian12
преди 4 години
Тръмп си изпълни много от предизборните точки. Неговата гледна точка е много правилна за развитието на една страна, особено за такава като САЩ. Ако се страната следва неговата идеология в следвашите 15 години Китай могат пасти да ядат. Но уви. Има кръгове, на които им мъти водата. Ясно се видя какво каза Блумбърг в едно от неговите изявления. Бих казал долен продажник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 20
kane
преди 4 години
Правилото е че който спечели междинните избори печели и президентските. Ако това се спази Тръмп е аут.За мен борсите се държат по добре при демократите.Републиканците много натягат гайките и реализират най-големите спадове. 2000, 2008, а сега 2020 са при републиканците президенти. Не могат да управляват - "много баби (дето дърпат конците в задкулисието) калпаво бебе"Да а видим колко ще е на Тръмп спада. Четох че може и да е 40%. Той се тупа в гърдите горкия с постиженията на борсата, а ще си тръгне като борсов провал както върви!За мен след цялото Америка първо, тарифи, мита, по малко данъци за богатите, анти глобализъм, анти климат промяна, анти мигранти, анти научни изследвания.... Политики ме докарват до анти Тръмп и не го подкрепям. Мисля че ако си *** ще е по добре за повечето. Дори и за борсата!Тръмп ще го запомня като въздух под налягане без покритие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 23
korn
преди 4 години
Българските русофили станали американофили и пламенно защитават американския президент. Дори Вовата изневерява на своя любим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 4
dikens15
преди 4 години
Е нормално нали шефа е на стартовата линия все пак!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още