IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преизбирането на Тръмп е опасно за света

Представата за Запада като съюз с морални основи ще се изпари, ако президентът на САЩ спечели втори мандат

17:59 | 01.03.20 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доналд Тръмп в действие. <em>Снимка: Getty</em></p>

Доналд Тръмп в действие. Снимка: Getty

Дори ако великата република оцелее в този процес до голяма степен невредима (което е оптимистично), преизбирането на този човек - демагог, националист, безсрамен лъжец и почитател на тирани, би имало световно значение.

Деспотите гледат на Тръмп като на сродна душа. Либералните демократи биха се почувствали още по-изоставени. Представата за Запада като съюз с някакви морални основи би се изпарила. В най-добрия случай той би бил блок от богати страни, които се стремят да задържат глобалната си позиция. Като националист Тръмп ще продължи да не харесва и да презира ЕС, както като идеал, така и като противостояща икономическа сила.

Дейвид Хелви, изпълняващ длъжността помощник на министъра на отбраната на САЩ, наскоро писа за враждебността на Китай и Русия към „основания на правилата ред“. Този идеал наистина има значение. За съжаление на Тръмп, най-силният му враг сега е собствената му страна, защото тя винаги е разчитала на американската визия и енергия. Със своя меркантилизъм и склонност към двустранни отношения, Тръмп насочи интелектуална и морална ракета към световната търговска система. Той дори вижда собствената си страна като най-голямата жертва на нейния ред. Проблемът тогава не е, че Тръмп не вярва в нищо, а по-скоро, че това, в което вярва често е толкова погрешно.

В по-широк план неговият краткосрочен транзакционизъм и готовността му да използва всички налични инструменти на американската мощ създават нестабилен и непредсказуем свят не само за правителствата, но и за бизнеса. Тази несигурност може да се задълбочи през втория му мандат. Отворен е въпросът дали някакъв вид международно върховенство на закона би оцеляло.

Има огромни практически предизвикателства, които трябва да бъдат управлявани. Едно от тях са сложните отношения на САЩ с Китай. Все пак по тази тема Тръмп далеч не е най-големият ястреб сред американците. У него има известен прагматизъм. Той обича да сключва сделки, колкото и да са половинчати те.

Може би най-важният въпрос (ако оставим настрана избягването на ядрена война) е управлението на планетата - преди всичко атмосферата и океаните. Основни проблеми са климатът и биоразнообразието. Остава малко време за действие срещу заплахите за тях. Обновената администрация на Тръмп, враждебна към тези каузи и към самата концепция за глобално сътрудничество, би направила необходимите действия невъзможни. Често тази администрация изглежда дори не признава публичните блага като категория предизвикателства, достойни за безпокойство.

В момента преживяваме решаващ момент в историята. Светът се нуждае от изключително мъдро и съвместно глобално лидерство. Не го получаваме. Може би е глупаво да го очакваме. Но преизбирането на Тръмп може да отбележи решителен провал. Обърнете внимание: 2020 г. има значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 26 rate down comment 7
ing5rov
преди 4 години
Реда , тебе май требе да те опраши неко ЛГБТ , та да мирясаш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 7
ing5rov
преди 4 години
"Представата за Запада като съюз с морални основи..."Хахаха... Инвестора , абе вие сте големи майтапчии бе ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 35
red6
преди 4 години
Кефи ме как всички кoмундета, дъртaци, фашaги и копeйкaджии сте ревнали за Тръмп. Лика прилика сте си - късогледи егоисти, които не ги интересува нищо различно от техния собствен г_ъз. Хубавото е, че бъдещето не е нито ваше, нито на Тръмп. Ще мине и вашето време, дано до тогава не е всичко з***ср***но мъжката, и ще се оправи света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 6
ivan.kostov.39
преди 4 години
На мен пък ми се струва че, не избирането на Тръмп е "ОПАСНО ЗА СВЕТА"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 12
bgMan
преди 4 години
Избирането на либерал демократ про.пеерасс е опасно за света, а не преизбирането на Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 50 rate down comment 12
lozkhris
преди 4 години
Тъй като Сорос разполага с огромни, но далеч не неограничени финансови ресурски, без подкрепата на "ултралибералната dyrvawna демокрация", както наричат ЛГБТ- ***.ерастията, "целият цивилизован сват" на "Америка за България" и тем подобни НПО-та ще останат на сухо и тогава maybe, just maybe ще станем свидетели на началото на края на ***.ераския терор.... Which is quite gooood...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 7
0pk
преди 4 години
Те и предните избори така писаха, ама не се разпадна планетата. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още