IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин трябва да подмени ръководителите на държавните гиганти

Отстраняването на старата гвардия от върховете на тези компании би могло да помогне на вялата руска икономика

12:16 | 15.03.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	Путин можеше да изпрати далеч по-силно послание. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Путин можеше да изпрати далеч по-силно послание. Снимка: Bloomberg

Естествено, всички тези мъже имат едно общо нещо: доверието и подкрепата на Кремъл. Така че, за да бъдат заменени е необходимо не само да загубят това доверие, но и да може да им се намерят заместници от Путин, на които той вярва също толкова.

Все пак, ако Путин сериозно предприема мерки за стимулиране на скромния растеж, по-силен сигнал би бил демонстриран чрез промени в ръководството на някои от тези контролирани от държавата гиганти. Много от тях са регистрирани на борсата, но частните инвеститори мълчаливо приемат безсилието си за осъществяване на стратегическа промяна, тъй като то е компенсирано от дивиденти, извлечени от изгодния пазарен достъп.

Като мажоритарен акционер руското правителство трябва да бъде по-взискателно в преценката си дали данъкоплатците получават достатъчна възвръщаемост.

Тези групи представляват мощни икономически сили. Сбербанк, най-голямата търговска банка в страната, и ВТБ, основен доставчик на корпоративно финансиране, играят огромна роля в разпределението на капитала. Комбинираните капиталови разходи на Роснефт и Газпром миналата година бяха 37 млрд. долара, което се равнява на повече от една седма от държавния бюджет.

Промените в персонала, особено по върховете на компаниите, рядко са от полза просто заради самата промяна, а новата кръв не винаги означава нови стратегии или реално подобрени такива. Окопалите се ръководители често попадат в капаните на консерватизма, летаргията и рутината, успоредно с изграждането на роти от боготворящи ги и лоялни - но иначе безполезни - съветници около тях.

Николай Токарев е главен изпълнителен директор на държавния нефтопроводен монополист Транснефт от 2007 г., запазвайки работата си начело на компанията на стойност 18 млрд. долара въпреки 18-процентовия спад в оценката й от 2016 г. насам и след голям скандал с петролно замърсяване миналата година, който сви руския износ на нефт за Европа.

При пролетното прочистване на кабинета си през януари Путин се въздържа от всякакви промени в традиционните „силови министри“ на отбраната, външните и вътрешните работи, които изпълняват своите роли в продължение на общо 32 години. Нито едно правителствено пренареждане в Русия не би могло да се нарече истинско без да се смени някой от тях.

Подобна оценка би трябвало да важи и за опитите за преработка на икономическия подход в Русия. Пренареждането на министрите е едно, но замяната на тези, които контролират най-големите корпоративни бюджети, ще изпрати далеч по-силно послание, че вече не е приемливо нещата да продължават по старому.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Скоро мечката ще ги язяде всичките руски CEO-та - казвам го булвално... А акциите на Газпром ще са надолу не само с 24%, а със 94% имай търпение просто. Мечката не прощава никому...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Красов, Кукуруз, Стоянчик - абе вие сте ШИЗOФРЕНИЦИ, БЕ !!!Вчера Вовата качваше и сваляше президенти в САЩ, сега бил американска марионетка ??? Последно кое е вярно?И АДР-четата на Газпром са само 24.13% от акциите, в сайта на Газпром го има - ама то да се драскоти тука е по-лесно, отколкото да се чете - ето ви акционерната структура:https://***.gazprom.ru/investors/stock/Апропо - и Газпром, и Сбербамк си се развиват чудесно. Не виждам причина да се сменят шефчетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Ти па... на тоя му хлопа цялата ограда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 4
dikens15
преди 4 години
Преброяваме още един дето му хшопа дъската !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
dikens15
преди 4 години
+++++1000Може и да вземат превантивно водка в големи количества уж за предпазване от котонавирусът!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 4 години
Русия винаги е била подлогата на САЩ, която е помагала на американците в борбата им срещу Европа и Китай. Под предлог че се борят по между си САЩ и Русия нападат десетки държави след ВСВ, като целта им е завлядяване на европейските колонии по света и изолирането на Китай. В днешно време нищо не се е променило, целта им е разбиването на ЕС и Китай. Путин на моменти се опитва да се опълчи на американците, но бързо му свиват сърмите тъй като икономиката на Русия е зависима от горивата, а цените се определят от американците. Интересен пример е как така наречените русофили, мразят САЩ, но винаги са за разпадане на ЕС, който реално е заплаха за хегемонията на САЩ със силната си и развита икономика, и еврото като едиствена конкурентна валута на долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
ing5rov
преди 4 години
А Горбачов и Елцин бяха строители на СССР и Русия , а също и смъртни врагове на запада ... Стовенееей , баща ти та е правил направо отбий номер !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Бая народ под мен, не си пие редовно хапчетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
крас
преди 4 години
НАПИСАНОТО ОТ ТЕБ Е САМАТА ИСТИНА. Този който опъва конците на БОТОКСА ПУТИН и на цяла РУСИЯ е едно лица за което не се говори в статията и което не подлежи на подмяна. ИДЕ РЕЧ ЗА ОСТАНАЛИЯТ ОТ РАННИТЕ ГОДИНИ НА ПЕРЕСТРОЙКАТА РИЖАВ ЕВРЕЕН ЧУБАЙС.Над 90 % от големите и средни фирми работещи на руския пазар са ОФШОРКИ ИЗНАСЯЩИ ДЕВИДЕНТА ОТ ПЕЧАЛБАТА В ЧУЖБИНА. РУСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И РУСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА ПО ПОДОБИЕ НА НАШИТЕ СА КОЛОНИАЛНИ.С моите най искрено уважение към руския народ , констатирам тези тъжни истини довели един велик народ до такова падение. Настоящата ФИНАНСОВА криза окончателно ще доунищожи тази държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
путин е американски агент със задача да унищожи величието на русия и да я превърне от световна сила в обикновен регионален играч. Америка винаги ще му е благодарна че от политически и икономически и военен гигант като СССР, путин сътвори този съвременен маргинал. Той принизи държавата си до нивото на турция и иран с който дели някакви пясъци, като зони на влияние. Затова и целият свят се надява той да остане президент, колкото е възможно по дълго. Това е нашата гаранция за сигурното превръщане на русите в новите гастърбайтери на Европа и последващия разпад и дезинтегритет на русата империя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още