IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Универсалният базов доход е осъществим отговор на коронавируса

Безусловното плащане в кеш за всички може да подкрепи работниците по време на кризата

08:13 | 25.03.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

УБД може да бъде осъществим. Например, раздаването на 1000 паунда на човек би струвало на правителството около 66 милиарда лири на месец - само част от спасителната сума в размер на близо 500 милиарда британски лири, от която се нуждаеше Обединеното кралство, за да остане над водата по време на финансовата криза през 2008 г. А и това би било само временна мярка.

Правителството казва, че Великобритания ще стане свидетел на половината от всички случаи на коронавирус в период от 3 до 4 седмици преди и след пика на заразата; 95 на сто от случаите - в период от 9 до 10 седмици. Все още можем да се надяваме, че това ще бъде краткосрочна криза, която изисква само временни, макар и извънредни мерки, казва Дейниъл Саскинд.

УБД е политически осъществим и то не само в Обединеното кралство. Той се очертава като едно от онези редки политически предложения, което кара политическият спектър да се обърне назад към себе си, като хора от противоположните му краища постигат споразумение.

Джейсън Фърмън, председател на Икономическия съвет при президента на САЩ Барак Обама, отбелязва: „Конгресът трябва да ви изпрати 1000 долара - и още 500 долара за всяко ваше дете, възможно най-скоро“. А Стивън Манучин, министърът на финансите на САЩ, сега „обмисля да изпрати незабавно чекове на американците“.

Въпреки че УБД като този може да звучи малко примитивно, неговата сила е в простотата му. Няма нужда от сложно тестване и мониторинг, няма нужда от тромава бюрокрация. Във Великобритания всеки да получи по 1000 лири - толкова е просто. В резултат можем да се справим с положението бързо. Ако пикът на кризата настъпи след седмици, това е полза, която не трябва да се подценява.

През 1942 г., на фона на опустошенията от Втората световна война, Уилиъм Бевъридж публикува “Социално осигуряване и съюзническа служба”, трансформирайки живота на обикновените хора във време на голяма криза, като довежда до създаването на Националната здравна служба и разширяването на Националното осигуряване в Обединеното кралство.

„Революционният момент в световната история“, пише той в началните страници, „е време за революции, а не за кърпене“.

Сегашната криза е друга. Точно като Бевъридж ние трябва да отговорим на нея с въображение и разкрепостеност. Побутването на съществуващите мерки не е достатъчно. Трябва да сме далеч по-смели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 3 години
Безделникът си е безделник - със или без Базов Доход. Но като има някакъв доход, поне няма да мисли за кражби и зулуми. Поне не толкова ЧЕСТО, както когато е гладен и трезвен.В момента се работи по Програма за Развитие на България с цел достигане на 2500 Евро Минимална Заплата, 1000 Евро минимална Пенсия, плюс всякакви бонуси, ваучери за храна, подслон, лечение, дрехи, отопление, транспорт, почивка.Плюс, разбира се, и БАЗОВ ДОХОД - но не БЕЗУСЛОВЕН , а У С Л О В Е Н . Тоест лицето ще трябва да се НАПЪНЕ - поне малко, и да ПРАВИ нещо - например да се образова, квалифицира, или да мете, чисти, поправя тротоари, боядисва, коси тревата в градинките, или да произвежда нещо дребно, лесно и просто .В основата на тази Програма е Технологията Вертикална Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg за производство на БиоМетан и Биомаса от бързорастящи (1м/ден) растения като Беема-Бамбук и Гигантски Келп - 1000 тона суха Биомаса (?70/тон) на ДЕН, от 50-етажна В-Ферма, изградена върху 1 декар площ.В рамките на 7-8 години се предвижда България да реши енергийния и демографския проблем, да умножи многократно брутния си продукт и да се нареди сред най-богатите страни в света, като въведе масово тази технология и построи - да речем, 100 Ферми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 4 години
Не съществува никаква опасност парите да загувят стойност в момента ако се емитират пари и се раздават като извънреден и спасителен доход на калпак както се изразяват.Напротив - загуба само на 10 процента от населението ще изтегли 90процента от технологиите които сега се използват от последните 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Не съм сигурен дали те разбирам. Казваш, че само ако има пълна заетост може да се въведе доход, който би позволил на хората да не работят? Тук логиката нещо ми се губи. Друг вариянт е доходът да се дава само на работещите хора, но тогава пък се губи смисъла, нали идеята му е хората да бъдат освободени от икономическата принуда. В този случай просто "откриваме" поредното средство за преразпределение на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
mangalistan
преди 4 години
Без всеобща заетост не може да се приложи безусловен базов доход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
onezero
преди 4 години
Ше си дойдат накрая на комунизма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Универсалният базов доход не е решение. Досега не съм видял никакви сериозни икономически аргументи в негова полза, както и не е отговорено на най-важния въпрос: откъде ще дойдат парите. Централните банки не могат да печатат до безкрай, защото в крайна сметка парите ще загубят всякаква стойност. Освен това въвеждането на такъв доход дори за кратко би деморализирало хората. Те не само ще загубят мотивацията да се трудят, но и достойнството си от това, че с работата която вършат са полезни за обществото. Безработните и при сегашната система имат защита. Те получават помощи, в някои страни дори твърде щедри, но поне всеки е наясно, че те са само временни и не губи стимул за да си търси работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още