IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките трябва да покажат, че наистина могат да вършат „Божията работа”

Ако кредиторите не поставят обществения интерес пред своя личен, ще останат презряна индустрия

08:14 | 23.04.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Това е решаващ момент за репутацията на банковата индустрия. Предприятията нямат бъдеще, ако се отнасят зле с тях. Преди тази криза може да се каже, че банките бяха в ранните етапи на социална реабилитация. За да надградят върху нея, те сега трябва да поставят обществения интерес над своя личен. Без това банкирането ще остане презряна индустрия. Ако обаче го направят, банките могат да поправят голяма част от щетите върху репутацията си, нанесени от финансовата криза.

Има три стъпки, които банките трябва да предприемат. Първо, да поемат повече риск и по-малко печалба от кредитирането. Това означава понижаване на кредитните стандарти и такси, за да се помогне на бизнеса да премине кризата и да се възстанови след това.

Второ, да се откажат от бонусите, особено в бизнеса на финансовите пазари, където трейдърите трупат състояния. Както стана след 2008 г., сътресенията в останалата част от обществото доведоха до нестабилни пазари и, по много свидетелства, до изключителни печалби от търгуване с облигации и акции. Изплащането на бонуси при тези обстоятелства би било напълно неприемливо за обществеността и би върнало инвестиционните банкери обратно там, където бяха през 2008 г.

Тази жертва трябва да бъде водена от индустрията на Уолстрийт и да се простира до заседателните зали и борсовите подове. Ръководителите сега трябва да се обединят доброволно около нулев бонус. За хората, чието основно удовлетворение от работата идва от парите, които печелят, това е противоестествено. Но ако не покажат лидерство, бордовете или евентуално регулаторите трябва да се намесят и да го направят вместо тях.

Трето - и зависещо от отказа от бонуси, банките трябва ясно да обяснят на акционерите какво правят и да поискат тяхната подкрепа. Някои от азиатските инвеститори в HSBC вече заплашиха с действия заради спирането на дивидентите им.

За американските банки това е моментът да спазят обещанията си от Кръглата маса през 2019 г. и да надградят. Джейми Даймън, председателят на JPMorgan Chase, заяви наскоро, че банката му може да преустанови плащане на дивидент за първи път в своята история, ако вирусът предизвика остра рецесия. За британските банки това пък е златна възможност да възстановят доверието сред инвеститорите и правителството, което в крайна сметка може да доведе дотам силно дисконтираните цени на акциите им да отразяват балансовите стойности.

Това са големи въпроси за сектор, който предпочита да купува, а не да дава репутация. Това ще изисква коренна промяна на егоцентричната му култура. Това обаче е правилното нещо. То най-накрая ще позволи на този най-важен отрасъл да претендира основателно, че върши Божията работа - който или каквото и да е техният бог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 1
Спящият бик
преди 4 години
В тази връзка бих искал да обърна внимание на наивниците, които очакват от т.нар. кредитен морториум някакъв период без плащане и без лихва - без плащане - да, но не и без лихва! Порочно беше БНБ да даде инициативата на банковата асоциация да предложи механизма, а тя само да го утвърди, защото идеята за общественополезна мярка се провали тотално. Банките не направиха нищо различно - един класически гратисен период, който никога не е безплатен, защото лихвите след него са повече, а не по-малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
888
преди 4 години
За най-древната професия става въпрос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
888
преди 4 години
пр с т-ка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
888
преди 4 години
Още от древноста та до наши дни всяка *** иска да бъде приемана от обществото като целомъдрена госпожа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 4 години
Банките понасят икономически щети и съпътстващи лоши последици от грешката на централната банка за неправилно въведени в употреба пари. Тази банкова грешка е съществената причина за сегашната рецесия.Все още банките са с реално съгласие за запазване на тази грешка на централната банка.Пандемията от COVID-19 е много силен стимулатор за щети от грешката на централната банка.Вариантите са два:Първи. Запазването на неправилно въведени в употреба пари увеличава щетите на банките.Втори. За устойчиво спасение от икономически щети е необходимо:1. Обществено разобличаване на практиката с неправилно въведени в употреба пари.2. Прекратяване на съдбовната банкова грешка.Днес много банки са със заплаха за банкрут, ала са мълчаливи за неговата съществена причина - грешката на централната банка за неправилно въведени в употреба пари.Спасението на банките от започващата икономическа рецесия е възможно при правилно въведени в употреба пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
mick
преди 4 години
J.P.Morgan не беше ли един пират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
"Банките трябва да покажат, че наистина могат да вършат Божията работа "За по-цинично заглавие не бих се сетил."Ако кредиторите не поставят обществения интерес пред своя личен, ще останат презряна индустрия"За еврейските банки ли говориш, или за американските?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още