fallback

Банките трябва да покажат, че наистина могат да вършат „Божията работа”

Ако кредиторите не поставят обществения интерес пред своя личен, ще останат презряна индустрия

08:14 | 23.04.20 г. 7
Автор - снимка
Създател

Точно както направиха по време и след световната финансова криза, банките рискуват да изглеждат глухи в отговора си на Covid-19.

Тогава преувеличените претенции, че вършат Божията работа, преждевременните увещания да пренебрегнат угризенията и циничното измамване на клиенти изглеждаше много лошо на фона на спасителни пакети с пари на данъкоплатците. Неприятната картина на банкерите, които се държат зле, се усилваше от решителността им да се вкопчат в бонусите, докато останалата част от света преживяваше десетилетие на строги икономии, което бе предизвикано от техните действия, пише Филип Огър за Financial Times.

Коронавирусната криза им предоставя шанс за изкупление. Началото не бе добро. Имаше напрежение между банките и правителствата в САЩ и Великобритания заради администрирането на държавните кредитни схеми за бизнеса. И двете правителства изясняват позицията си, а банките, след като първоначално показаха бавна реакция, сега трябва да наваксат.

Дивидентите бяха допълнителен източник на търкане между двете страни. Водещите американски банки видимо отсъстваха от първата вълна на корпорациите, които прекратиха плащането на дивиденти. В Обединеното кралсто беше необходим натиск от страна на Английската централна банка (АЦБ) - на който банките естествено се съпротивляваха - за да се спрат изплащанията към акционерите. Нещо повече, за разлика от компаниите, опериращи в някои други сектори и въпреки натиска на АЦБ, почти не беше чута дума от банките за бонусите. Този най-чувствителен въпрос има потенциала да се превърне отново в изключително разделителна тема.

Кризата и това как банките реагират е истински тест за движението „Бизнес с цел“, което набра скорост през 2019 г. Най-публичното му изявление дойде от Кръглата бизнес маса в Америка. При разширяването на корпоративните цели от акционерна стойност към такава за заинтересованите страни, подписалите ангажимента 181 американски компании говореха за инвестиране в служители, надвишаване очакванията на клиентите, служене като добри партньори на други компании и подкрепа за общностите, в които те работят.

Във Великобритания много от тези принципи са утвърдени в Хартата за добър бизнес, съвместна инициатива между Федерацията на работодателите CBI и Конгреса на синдикатите. Настоящата трагична среда е тежко изпитание за тези добри намерения и както винаги банките са замесени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
fallback