IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в потреблението по време на пандемия спира американския добив на петрол

Много от сондажните компании в САЩ и Канада са притеснени, че след рестартирането на сондажните обекти трудно ще се достигне предишната ефективност

16:18 | 14.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Спадът на търсенето беше още по-рязък, като масовото спиране на дейността на предприятията, приземяването на самолетите от авиокомпаниите по света и социалната изолация допринесоха за тази тенденция.

Анализаторите прогнозират, че потреблението на петрол намалява с най-малко 20 млн. барела на ден, което представлява приблизително 20% от глобалното търсене.

петрол2 петрол2

Ежедневната консумация на нефтопродукти в САЩ е спаднала с 19% през седмицата, приключила на 3 април, до 30-годишен минимум, посочват от EIA. В същото време местните запаси на суров петрол набъбнаха след най-голямото седмично увеличение.

При тази скорост светът би изчерпал местата, където би могъл да съхранява петрол в рамките на около 60 дни, предричат анализатори от Simmons Energy. Някои от тях смятат, че съоръжения за съхранение, резервоарни паркове, тръбопроводи, рафинерии и кораби могат да се запълнят за още по-кратко време.

Министърът на енергетиката на щата Алберта Соня Савидж заяви, че постигнатото споразумение между големите петролни производители в неделя може да забави запълването на петролните хранилища, които в Канада са почти пълни.

Канада разполага с място за съхранение на произведените количества петрол за следващите четири дни, изчислява доставчикът на енергийни данни Genscape Inc. САЩ имат много повече капацитет за съхранение, но той не е разпределен равномерно за производителите.

петрол3 петрол3

По-големите компании също затварят своите сондажи. Continental Resources Inc., която оперира в Оклахома и Северна Дакота, заяви, че ще намали производството през април и май с около 30%. Parsley Energy Inc., която действа в Западен Тексас, е затворила около 150 по-стари кладенци, които заедно произвеждат около 400 барела на ден.

Канадските производители са елиминирали  продукция в размер на около 325 000 барела дневна, според консултантската фирма Rystad Energy, която прогнозира, че свиването на добива там ще достигне около 1 милион барела, или близо 25% от националната продукция. Suncor Energy Inc. спря едно от двете сондажи съоръжения в в обекта Fort Hills, където обикновено се добиват по около 200 000 барела на ден.

Производителите продължават скоростно да затварят своите сондажни обекти, без да имат някаква яснота относно бъдещето и времето, когато ще трябва да възобновят производството.

Канадският петрол е изключително гъст, като някои я наричат „битум“, и се извлича от земята като се инжектира пара, която го нагрява, за да се втечни и да изплува на повърхността. Спирането на сондажните дейности там е рисковано и скъпо начинание. Повторното загряване на този суров петрол ще отнеме много време и се създават предпостави подновената продукция да не достигне същите нива на ефективност, предупреждават експерти.

В САЩ рисковете обикновено са свързани с водата. Тя може да наводни резервоари, да променя налягането и, тъй като дълбоките подземни води са солени, да доведе до корозия на важни сондажни компоненти.

Това са рисковете, което тревожат Texland. Компанията няма опит в рестартирането на кладенците си и тя само може да предполага какви проблеми могат да възникнат, след като изкуствените системи за извличане спрат да работят.

„Може да отнеме време преди някои кладенци да възстановят своята дейност. Други може никога да не се възстановят“, предупреждават от Texland.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
Е сега мълчат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
А някои туканка пищяха от кеф как Вовата щял да моли за помощ ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още