IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Виетнам стана изненадващият победител в битката срещу коронавируса?

Едва 268 потвърдени инфекции при население от 100 млн. жители и нито един смъртен случай - как успяха властите в Ханой?

18:56 | 22.04.20 г. 8
<p>
	На 1 април властите във Виетнам обявиха 14-дневна национална изолация. <em>Снимка: Maika Elan/Bloomberg </em></p>

На 1 април властите във Виетнам обявиха 14-дневна национална изолация. Снимка: Maika Elan/Bloomberg

Джон МакАртър, който представлява щатските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в Югоизточна Азия, отговаря директно на въпроса: Той обяснява колко тясно той и колегите му работят с местните здравни власти, съветвайки ги, съвместно проследявайки веригите за инфекции и оценявайки данните.

"Това ни дава възможност да разберем дали числата са правилни или дали могат да бъдат сведени само до липса на тестове", каза той на брифинг за пресата преди няколко дни. И след това зададе на своите виетнамски колеги изключително положителна оценка: „Към този момент няма данни, че тези цифри биха били неточни“.

Според официални данни Виетнам е извършил общо около 200 000 теста - повече от всички други страни в Югоизточна Азия. През април, след вирусна епидемия в село близо до Ханой с 13 случая, властите тестваха над 13 000 потенциални контакти. Почти всички тестове вече са оценени, съобщи Министерството на здравеопазването в понеделник - и досега са дали само отрицателни резултати.

„Политическа решителност на най-високо ниво“

Като цяло иначе затвореният режим в Ханой бе необичайно отворен и прозрачен в рамките на коронавирусната криза. Правителството провежда ежедневни пресконференции и публикува подробни доклади за ситуацията.

Премиерът Нгуен Сюан Пхук призова с военна риторика населението да започне „пролетна офанзива" срещу вируса. „От самото начало във Виетнам имаше политическа решителност на най-високо ниво“, казва експертът на CDC МакАртър, обяснявайки успеха на Виетнам в ограничаването.

Страната затвори границата си с Китай още през януари. Тогава бяха затворени и училищата. В началото на февруари, само с шепа заразени, правителството обяви национална епидемия. По-късно страната се изолира изцяло за туристите от чужбина.

Десетки хиляди виетнамци, завърнали се от чужбина, трябваше да отидат в държавните карантинни съоръжения веднага след влизането си страната. Градовете Ханой и Хо Ши Мин бяха поставени под пълна блокада въпреки сравнително ниския брой на доказаните заразени.

В сравнение с други успешни примери, например Тайван или Южна Корея, където правителствата разчитат на масови тестове, подходът на Виетнам е сравнително евтин: „Виетнам избра бюджетен подход, който се оказа също толкова ефективен“, заяви виетнамският социален учен Хон Кон Нгуен. „Успехът на страната предоставя модел, който може да следват други развиващи се страни“.

Успехът в борбата с вируса сега дава възможност на правителството в Ханой да демонстрира щедрост в международен план: В началото на април то дари половин милион медицински маски за лице на страни, които очевидно се нуждаят повече от тях. Германия беше една от страните получатели.

По материал на Handelsblatt

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Zalmoxis
преди 4 години
Интересно е че БЦЖ ваксинация е започната въс Виетнам чак 85та с 93% покритие, няма данни за реваксинации в БЦЖ атласа, но може да не е въведено. http://***.bcgatlas.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivanggo
преди 4 години
Има нещо гнило в цялата история. Или крият числа, все пак въпреки развитието на икономиката, те си остават една социалистическа страна. А знаем как беше и при нас през комунизма. Пандемии и епидемии нямаше, макар всички останали около нас имаха. Вторият вариант коронавирусът да не е толкова опасен или заразен. Третият вариант да са абсолютно затворена страна, но Виетнам не е Северна Корея да не говорим, че е пълно с виетнамци в Германия и други западни страни. Последният вариант, да ваксинират здраво хората срещу нещо друго принципно, както ние имаме БЦЖ ваксина и тя да е панацеята. При всяко положение, трябва внимателно да се изследва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 4 години
ами то си пише че данните им се потвърждават от СДС и няма лъжа!Само добре организирани и дисциплинирани нации могат да постигат заено такива резултати, въпреки огромните си населения, Като Китай и Виетнам. Бг е нищожна, но всеки се смята за най умния, уникален и изключение.Комунизма централизира силата и обединява (и насила) в борабата с/у злото. Позитивите на капитализма в епидемия се превръщат в негативи и това се вижда от средния брой жертви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
лошо , Бъчваров , лошо ...заключвай се в мазето за три меСца !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Виетнам прие по-строги мерки отколкото ние и по-навреме. А виетнамците слушат какво им говорят властите и изпълняват без да мрънкат. Запомнете един от малкото случаи, когато съм похвалил комунистическия режим. Да не кажете после, че не съм справедлив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Виетнам тепърва ще се възползва, що изнесено производство от Китай ще прилапа, заедно с Тайланд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
prodigal
преди 4 години
И не на последно място Виетнам е ваксиниран срещу Туберкулоза!Та така :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
Bones
преди 4 години
Как са успели ли? Както успя и Северна Корея. Айде запрете се с тея глупости вече. Всички манипулират данните. Едни от страх да не избягат инвеститорите и да им "спре" икономиката, други с надеждата да им метнат някой милиард помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още