fallback

Коронавирусът може да застраши властта на Путин

Пандемията може да не унищожи скоро президентството му, но поставя бомба със закъснител под него

09:32 | 26.04.20 г. 22
Автор - снимка
Създател

Пътят на пандемията от коронавирус в Русия е подобен на този в други страни: отричането отстъпва място на страха, дори на отчаянието. Covid-19 изостри напрежението и разкри политически и икономически уязвимости, тествайки силата и легитимността на институциите, както и доверието в националното лидерство. В тази връзка пандемията едва ли би могла да дойде в по-лошо време за Кремъл, пише за Wall Street Journal Лион Ерън, директор на руските изследвания в American Enterprise Institute. 

Дните, в които самоуверената Русия изпращаше самолети с медицински материали за Италия, Сърбия и САЩ, сега изглеждат като далечно минало. Към 23 април в страната има около 58 000 потвърдени случая (увеличение от 5 000 за ден), от които 513 смъртни (дневен ръст от 57). В Америка имаше подобни цифри в края на март - близо 132 000 заразени и 1 165 мъртви.

Независимият руски медицински съюз „Алианс на лекарите” твърди, че правителството крие реалния брой инфекции, така че може би се задава по-лошо. Дори официални лица го казват. „Мога да ви кажа със сигурност, че още изобщо не сме достигнали пика [в случаите на Covid-19]“, заяви Сергей Собянин, кметът на Москва, където са повече от половината инфекции и смъртни случаи. "Ние сме в подножието на върха, дори не в средата."

Русия влезе в кризата в отслабено състояние. Най-дългата стагнация в съвременната й история - средно около 1% ръст на БВП между 2009 и 2019 г. - ерозира доходите. През третото тримесечие на 2019 г., по официални оценки, почти 18 милиона руснаци, или 12% от всички, бяха под линията на бедността, която тази година правителството определя на около 11 000 рубли на месец, или 146 долара. Повечето от бедните работеха. Руската държавна статистическа агенция Росстат съобщи миналата година, че 80% от домакинствата редовно не могат да закупят „минимален асортимент от стоки“, а 35% не могат да си позволят по два чифта обувки за всеки член на семейството.

Като допълнение към кризата е катастрофалната петролна ценова война със Саудитска арабия, в която Русия влезе в началото на март. Нито икономиката, нито рублата е вероятно да се възстановят скоро. През 2009 г., след финансовата криза, брутният вътрешен продукт на Русия се сви с почти 8% - най-големият срив сред Г-20 - и страната вероятно ще понесе най-голяма тежест при предстоящата глобална рецесия. Досега правителството обещава да отпусне на тези, „които спазват режима на самоизолация“ еднократна помощ от 4000 рубли (53 долара): половината сега и половината след премахването на карантината.

През следващите няколко месеца коронавирусната епидемия може да намали доходите с до 18%, като до 8 милиона руснаци могат да загубят работата си. Въпреки че тавана на обезщетенията за безработица бе вдигнат, той все още е само 12 130 рубли, или 161 долара. Най-малкото плащане е 1500 рубли, или малко под 20 долара. Дори тези просешки суми обаче не достигат до приблизително 25-40% от руснаците, особено в малките градове и провинцията, които са заети на пълно или непълно работно време в сивата икономика и по този начин нямат право на помощ. Като цяло, според руски експерт, десетки милиони хора ще се нуждаят от подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:47 | 12.09.22 г.
fallback