fallback

Как кризата с коронавируса ще преобрази света?

В бъдеще се очаква "убийство" на офиса, скъсяване на веригите на доставки на храни, опустошаване на ресторантьорския бизнес

08:41 | 05.05.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Светът, който познавахме преди пандемията от новия коронавирус COVID-19, си отиде. Този, който идва след това, все още поне отчасти зависи от нас, пише онлайн изданието Politico.eu.

Кризата с вируса блокира цели държави и опустоши безброй бизнеси, а самият вирус уби стотици хиляди хора. Въпросът сега е какво следва оттук нататък?

Тъй като светът започва да мисли за това какво ще е да живеем с коронавируса, включително и под заплаха за следващи вълни, вече е ясно, че пандемията има потенциал да наруши индустрията, да ускори културните и икономическите тенденции или да бъде използвана от политиците за осъществяването на различни трансформационни програми.

Изданието е направило анкета сред десетки експерти и политици какво смятат, че епидемията ще се промени. Ето и техните отговори.

Ако настоящите тенденции продължат, коронавирусната криза ще…

… убие офиса

Пазарът на бизнес имоти понася сериозен удар от коронавирусната криза. Очаква се много фирми да не отворят отново след преминаване на кризата, а това ще освободи сериозен обем площи. Други могат да позволят на служителите си да продължат да работят от вкъщи и да изберат да спестят пари, като се възползват от по-гъвкавите пространства за съвместна работа.

Въпреки случайните неудовлетворения, които идват с отдалечената работа, мениджърите в някои отрасли откриха колко практична може да бъде видеоконференцията. „Много по-ефективно е от провеждането на стотици срещи“, казва кметът на Варшава Рафал Тшасковски.

Ще има ли икономически ефект облекчаването на противоепидемиологичните мерки в страната?

Да, ефектът ще се усети веднага.
Да, но трябва да мине известно време.
Не, мерките няма да се отразят осезаемо на бизнеса.
Не, твърде рано е за облекчаване на мерките.
Не мога да преценя.
Общо 1194 гласа

Хубертус Хайл, министърът на труда в Германия, подготвя закон, който да даде право на хората да работят от дома дори след кризата.

Според консултантската фирма Global Workplace Analytics за период до 2 години отсега до 30 процента от служителите биха могли да работят от дома си няколко дни седмично.

Освободените пространства може да са от полза за градове като Мадрид, Рим и Амстердам, които години наред се борят с жилищна криза и повишаване на жилищните наеми. Дори офисите, които продължават да функционират, ще трябва да се приспособяват, за да се подготвят за пандемиите, които според учените, цитирани от Световния икономически форум, ще бъдат все по-чести в бъдеще заради глобализацията и изменението на климата.

… опустоши ресторантьорския бизнес

Трудно е да си представим, че Европа не се връща към своята култура на хранене и кафенета на открито. Дори и след края на икономическата блокада обаче, опитът на Китай показва, че хората са много неохотни да се върнат към обичайната си вечеря извън дома.

Според Адриан Къминс, член на управителния съвет на HOTREC – орган на фирмите от сектора на търговията и хотелиерството, ще отнеме известно време преди ситуацията с ресторантите да се върне към нормалното отпреди блокадата.

"Това, което сега трябва да направим в нашия сектор, което е най-важното, е да възстановим доверието“, казва той. "Трябва да сме сигурни, че потребителите са уверени, че ходенето в ресторант е безопасно и правилно“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
fallback