IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как кризата с коронавируса ще преобрази света?

В бъдеще се очаква "убийство" на офиса, скъсяване на веригите на доставки на храни, опустошаване на ресторантьорския бизнес

08:41 | 05.05.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Carsten Snejbjerg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carsten Snejbjerg/Bloomberg

В Китай ресторантите, които отново се отвориха, трябваше да въведат допълнителни мерки за безопасност – маски и ръкавици за персонала, достатъчно разстояние между масите и столовете на една маса, проверка на телесната температура. Подобни мерки могат скоро да бъдат въведени в Европа, което може да затрудни работата на заведенията. Самото отделяне на сътрапезниците неизбежно означава по-малко работа, а това може да бъде достатъчно, за да убие много бизнеси.

Дори и хората все пак да искат да се хранят навън, може да открият, че любимите им места вече ги няма. В Ирландия например, където живее Андрю Къминс, 40-50 процента от ресторантите може да не се отворят отново. Ето защо, според него, Европейската комисия и националните правителства трябва да помагат на бизнеса с невъзстановими безвъзмездни помощи или заеми с нулеви лихви.

… скъси веригите за доставки на храни

Едно от първите осезаеми въздействия на коронавируса извън здравеопазването, на което повечето европейци станаха свидетели, е паниката и празните рафтове в магазините заради презапасяването с храни. По-късно затворените граници също затрудниха превозването на стоки, а заради невъзможността сезонните земеделски работници да стигнат до съответните държави се стигна и до проблем със събирането на реколтата на много места.

Някои твърдят, че кризата трябва да подтикне задълбочено размишление върху отношенията между европейците и храната - от къде идва това, което ядем в карантина, както и това, което трябва да ядем, когато всичко приключи.

Европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски коментира, че един от основните уроци е, че Европа трябва да отглежда собствени култури, така че да зависи по-малко от външни източници, и да засили продоволствената сигурност на блока. „Трябва да разполагаме със собствена храна, произведена на нашите ниви, от нашите собствени фермери, и трябва да се грижим по-добре за местните пазари, да съкратим веригите за доставки“, посочва той.

Селското стопанство вече е силно субсидирано от Общата селскостопанска политика и блокът е нетен износител на храни. В рамките на ЕС обаче доставката на храна в някои отделни страни зависи от транспорта и работниците от чужбина.

„Няма абсолютно никакво съмнение в съзнанието ми, че ще има все повече призиви за повторно локализиране на ретериториализирани хранителни системи“, казва Оливър де Шутер, съпредседател на Международната експертна група по устойчиви хранителни системи. "Никога досега не е имало такъв невероятен интерес към късите вериги за доставки", добавя той. Според него ЕС може да подобри някои от своите политики - по отношение на обществените поръчки, конкуренцията, схемата на ОСП и създадената от нея стратегия Farm to Fork за подобряване на устойчивостта, да даде предимства на местни, по-малки и органични земеделски стопани.

… насърчи хората да се хранят по-добре

Кризата също промени отношенията на потребителите с тяхната храна. Карантината и затварянето на заведенията за готова храна насърчи европейците да готвят повече. Мнозина избират и най-близкия до тях магазин, вместо да пазаруват в големите супермаркети.

Според проучване на YouGov, проведено в началото на април, 42 процента от британците са казали, че ценят храната повече, отколкото преди кризата, 38 процента отчитат, че готвят по-често, а 33 процента казват, че изхвърлят по-малко храна.

Данните показват също, мнозинството иска поне някои от личните или социалните промени, които са преживели през последния месец, да останат.

„Повечето хора всъщност са разбрали, че можем да живеем по съвсем различен начин и пак да сме добре“, казва Мете Ликке, изпълнителен директор на Too Good To Go, приложение, което цели намаляване на хранителните отпадъци. „Дълго време не оценявахме храната си истински, просто я приемахме за даденост. Сега вече може изобщо да не купуваме пак стоки, които сме използвали преди“, допълва Ликке.

Пандемията е довела и до скок в търсенето на органични и устойчиви храни, според изследователската компания Ecovia Intelligence. Във Франция например някои магазини за органични храни отчитат увеличение на продажбите с над 40 процента.

Втора част на материала четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
добре го казваш, но това ще важи, ако всички са научили урока. аз не вярвам да са, дори ще има още много такива, дето ще казват - бек ту нормалити, да се върнем до това което е било преди. който, разбира се, не учил история ще го подкрепи изцяло. който е учил, ще анализира подобни бедствия в миналото и сега и ще разбере, че "бек ту нормъл" е невъзмоно, няма да му бъде позволено.аз не бих бил толкова оптимистичен като тебе. моята прогноза е, че ще се изострят още повече противоречията между хората, което ще доведе до териториално разделяне на подобномислещи.днес четох за това, как богато московчани внасяли палмички от Италия да си красят дачите. това донесло определени инсекти, които разрушили доста гори край Москва. такъв феномен се наблюдава навсякъде, нарушаването на биоравновесието, смесването на растения, животни и хора от различни култури ще води до още по-големи бедствия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
С много плам в момента се обяснява колко невериятно нещо бил хоум офиса и как не сме се сетили преди това.Но тези, които работят от години на хоум офис ще им кажат много други неща. Загубата на социална среда, човек е социално животно, иска да се събира със себеподобните си. Стоенето сам действа доста гадно.Забавена мозъчна дейност, липса на разговори и обсъждане, обедняващ речник.Изпадане в полулетаргия - за какво да се обличам добре, като ще стоя цял ден вкъщи?!При по-младите, загуба на среда за срещи с другия пол, в днешно време хората се срещат и създават връзки в офисите и покрай работата си в огромен процент.Психически разтройства.Липса на креативност, най-добрите идеи идват от обдъждането в групи.Липса на инициативност.Офисите няма да изчезнат и който го твърди, нищо не разбира от социалната психология на хората.Ще дадат възможност 1-2 дни в седмицата за който иска да работи от вкъщи, което е идеалната комбинация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
national power
преди 3 години
Бог ни търпя търпя търпя явно и на него му докривя вече да гледа тая прос...тотия обхванала най вече западния свят.И с тоя вирус ни шляпна по ду.пето...край на ЛГБТ>>У Истанбулски конвенции Семейни и детски конвенции.Край на просто..тията пед..али да осиновяват деца.Край на безсмисленото скитане край на бясното потребление.Човек трябва да взема от Природата само това което му е нужно за да живее.Стига с тая лакомия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Да, наистина светът се беше впуснал в един лудешки танц преди кризта. Приличахме на разлудели се деца. Малко се поукротихме, макар да има и голямо роптаене. Да видим дали това връщане към времето на един по локален начин на живот ще е трайно или бързо ще го забравим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още