IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как кризата с коронавируса ще преобрази света? II част

Очаква се разширяване на социалната защита и за работещите на свободна практика и преначертаване на градското планиране

08:20 | 06.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Светът, който познавахме преди пандемията от новия коронавирус COVID-19, си отиде. Този, който идва след това, все още поне отчасти зависи от нас, пише онлайн изданието Politico.eu.

Кризата с вируса блокира цели държави и опустоши безброй бизнеси, а самият вирус уби стотици хиляди хора. Въпросът сега е какво следва оттук нататък?

Тъй като светът започва да мисли за това какво ще е да живеем с коронавируса, включително и под заплаха за следващи вълни, вече е ясно, че пандемията има потенциал да наруши индустрията, да ускори културните и икономическите тенденции или да бъде използвана от политиците за осъществяването на различни трансформационни програми.

Изданието е направило анкета сред десетки експерти и политици какво смятат, че епидемията ще се промени. Ето и техните отговори.

Ако настоящите тенденции продължат, коронавирусната криза ще…

… разшири защитата за работещите на свободна практика

Коронавирусната криза раздели работещите в две групи - тези, които могат да работят от домау и тези, принудени да рискуват здравето си, за да идат на работа. Докато онлайн платформи като Uber и Deliveroo твърдят, че техният модел предлага гъвкавост и контрол върху доходите, кризата показа колко малко свобода всъщност имат работещите на свободна практика.

„Митът за овластения работник на гигантската икономика е смъртоносно ранен от кризата COVID-19“, казва Никола Грауридис, професор по трудово право в University College London.

Правителствата ще трябва да преосмислят социалната закрила и трудовите права за новите видове работа. „Ще има увеличение на онлайн работата, но тя няма да е с добро качество и с достатъчно защита, особено в шокови периоди“, посочва Анна Томас, директор на Института за бъдещето на труда.

С нарастването на броя на несигурните работещи дебатите по политиките ще се разгорещят около това как трябва да бъдат класифицирани те и какви трябва да бъдат политиките, като например все по-често обсъжданият универсален базов доход.

Компаниите, които ползват служители на свободна практика, са категорични, че техните контрагенти не трябва да бъдат класифицирани като „служители“. Това означава, че много от тях нямат право на защита и помощ от държавата, за да преодолеят кризата.

… засили онлайн пазаруването на хранителни стоки

Тъй като потребителите са твърде уплашени да напускат домовете си, за да пазаруват хранителни стоки, търговците на дребно нямаха друг избор, освен да влязат в интернет. Някои от тях, като британската Tesco или белгийската Delhaize, вече имаха онлайн платформи, докато други трябваше да проявят творчество.

Във Франция например Carrefour си партнира с UberEats, за да доставя хранителни стоки. Най-големият търговец на дребно в Полша Biedronka започна да си партнира с испанския стартъп Glovo за доставка на храна до прага на клиентите. Някои по-малки магазини, като парижкия магазин за биологични продукти Kilogram, изградиха собствени услуги за електронна търговия в рамките на 24 часа.

Тази тенденция ще продължи, когато кризата приключи, коментира Кристиан Вершюрен, генерален директор на търговския орган EuroCommerce. "Ако научихме едно нещо чрез тази [криза, то] е, че дигиталната трансформация е ускорена и ще бъде ускорена", казва той.

Последна актуализация: 12:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още