IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се V-образно икономическо възстановяване

Сега изглежда се освобождава натрупаното по време на пандемията търсене

08:09 | 30.06.20 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Изкушаващо е, предвид днешната склонност към черногледство, да приемем, че това е само временно прекъсване, което ще отшуми, когато търговското напрежение и безработицата се увеличават, и настъпят нови блокажи на фона на втора вълна на вируса. Но това не е предопределено.

Първо, фискалната и паричната подкрепа бяха изумителни. Намираме се в нова ера на държавна подкрепа в традиционни капиталистически икономики. Morgan Stanley отбелязва, че централните банки на Г-4 (САЩ, Япония, Европа и Великобритания) като цяло ще разширят балансите си с 28 на сто от брутния вътрешен брутен продукт през този цикъл. По време на финансовата криза през 2008 г. увеличението беше със 7 на сто. Фискалните дефицити също нарастват: в Г-4 и в Китай, според банката, те ще достигнат 17 на сто от БВП през 2020 г.

Ключовият момент е къде отиват парите. През 2008 г. те се насочиха предино към финансовия сектор. Днес кешът тече към нефинансови предприятия и домакинства. В голяма част от Европа това ще продължи известно време: много правителства удължиха икономическите стимули до края на годината.

Икономиките се рестартират със сравнително здрави финансови системи. Няма причина да се очакват загуби, свързани със задлъжнялост или лоши кредити, подобни на тези от 2008 г. (особено като се има предвид държавната подкрепа). Добрите фирми използваха кризата, за да се подобрят. Блокажът може дори да предизвика вълната от дигитализация и повишаване на производителността, която всички ние чакаме.

И накрая, нова национална карантина е малко вероятна. Да, случаите на Covid-19 в САЩ се увеличават, но в световен мащаб повечето лидери са категорични, че не възнамеряват нови блокажи. А и защо биха го направили, след като това струва до 3 на сто от БВП на месец, както UBS твърди?

„Няма да затваряме страната отново“, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп миналата седмица. „Няма да ни се налага да правим това.“ Вероятно е прав. По-добре да се защитят уязвимите, а всички останали да бъдат свободни. Това е избор, който населението прави така или иначе: средната възраст на новозаразените в САЩ е „значително по-малка от тази при в първоначалното огнище в североизточната част”, посочват от Gavekal Research.

Има много модели, които предвиждат нерадостно бъдеще. МВФ току-що свали още 1,9 процентни пункта от прогнозите си за БВП през 2020 г. Но ако има нещо, което научихме през последните месеци, то е, че моделите не са сигурни, а само предположения за редица възможни резултати. Освен това тези резултати могат да бъдат осуетени моментално, ако, да речем, хората изведнъж решат, че не ги е страх да се социализират отново.

Morgan Stanley, кoято поддържа положителен действащ модел, смята, че икономическата продукция в световен мащаб ще се върне на нивата отпреди Covid-19 до края на годината. Борнемът ни казва, че има голям шанс това да се сбъдне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 1
bonboniera29
преди 3 години
1. Пише че в САЩ доходите са 134% в сравненение преди кризата... Имаше и други подобни данни...2. Явно статията не се отнася за БГ и подобни. Винаги когато има криза, богатите стават по-богати, а този път това ще стане бързо....3. В белите държави парите отдавна стигнаха до хората, а тук даже и не знаем къде са...4. И последното, което ще спомена е относно дисциплината - там асоциалните елементи са по-малко и обществото спазва по-строго карантината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
абе , честно казано инвесторот мое само да си дигне рейтинга , ако такива като тебе с инфантилните си коментари и аватари се изнесат завинаги ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
mavericos4
преди 3 години
Борисв-Пеевски потъват, потъва и България, честито ОВЦЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
mavericos4
преди 3 години
Какво В образно възстановяване бе :D вие сте е**хти ***, в САЩ 40 млн безработни, от ПСВ няма такива числа, Европа едва се държи над вода, но само родния Пеевски-Недялко живее в розовата долина на еднорозите :D мислех си, че в тая медия работят що-годе адекватни хора, а то, пак тръмпоиди и Пеевски *** :D няма да ви чета повече.... как давате трибуна на подобни *** с подобни *** заглавия, не знам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
за такива като тебе е предвиден и девети път ... баси , като гвоздеи сте бе , колкото по ви бият у тиквите по- корави ставате ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Такива утопии за V-образно възстановяване нямаше и при соца. Човек трябва поне малко трезво да размишлява, дори да не е специалист икономист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
V.At.
преди 3 години
Не знам какво са завършили авторите на статията, но очевидно с прогнозите са зле. Да вземем следния пример. В България няма да дойдат 5 милиона туристи. Да забравим баровете, ресторантите и чадърите на плажа, въпреки, че очевидно до тук е с планирането на министерствата. Тези туристи биха изяли храна и биха си купили сувенири, да кажем всеки средно за по 200 лв. Сега това няма да стане. И хората, производители на тази храна и тези сувенири няма да получат тези пари, а това е около 1 милиард. Съответно те ще намалят разходите си с 1 милиард и други стоки, които биха били купени, няма да се купят. И така по веригата. Съответно намаляват инвестициите, фирмите стават силно предпазливии т.н. Мярката 60/40 по-скоро ще позволи да се назначат безработните от родата, но не виждам как точно би помогнала да бъдат изконсумирани тези стоки и услуги. Но това няма да е само в България. Традиционните пазари се затварят по една или друга причина, има срив в самолетната индустрия, в автомобилната и т.н.За справка - не гледайте какво стана 2008, гледайте какво стана 1990. И там очаквахме как към края на годината мед, масло и демокрация, но пазарите на СИВ се сринаха, а другите не бяха очаровани от нас. Лукановата зима.Сега не се сриват пазарите на СИВ, а пазарите въобще.И това е без каквато и да е втора вълна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 3 години
нито хората, нито политиците си научиха урока, за това природата ще ни го повтори пак. Да видиме втория път как ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 3 години
Ама тя пандемията тъкмо започва, разправят други :-/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
FNM
преди 3 години
Мед и масло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още