IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търканията в НАТО ескалират заради турската намеса в Либия

Все повече ситуации показват членовете в Алианса не като съюзници, а като съперници, ако не и откровени врагове, според анализ

15:05 | 05.07.20 г. 4
<p>
	Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган не направи много, за да замаскира ролята си в Либия. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган не направи много, за да замаскира ролята си в Либия. Снимка: архив Ройтерс

Междувременно се задълбочава разривът заради Либия, където Турция се намеси, за да наклони гражданската война в полза на признатото от ООН правителство при Файез ал-Сарадж и срещу неговия противник фелдмаршал Халифа Хафтар, чиито милиции са подкрепени от Египет, ОАЕ и Русия. Египетският президент Абдел Фатах ел-Сиси предупреди, че ако подкрепяните от Турция сили завземат стратегическия град Сирт, те ще преминат през "червена линия" и ще предизвикат директна "намеса" от египетските военни.

Сблъсъкът между Турция и Франция е най-новият пример за хаоса сред страните в НАТО. Това ги кара да изглеждат по-малко като съюзници и повече като съперници, ако не даже и откровени врагове. В най-добрия случай съюзниците не успяват да общуват. В най-лошия случай те кръстосват шпаги и се присъединяват към противоположни лагери в активни военни конфликти. Именно това накара Макрон да обяви миналата есен, че НАТО е в мозъчна смърт.

Според французите фрегатата им е изпълнила заповедите на НАТО за проверка на подозрителния товарен кораб, но турските моряци са заели бойни позиции, а една от турските фрегати три пъти е светнала с радарните си светлини към френския кораб и е заплашила да стреля.

Френските чиновници са изпаднали в бяс. "Не можем да приемем, че съюзник се държи по този начин, не можем да приемем, че съюзник прави това срещу кораб на НАТО, под командването на НАТО, изпълнявайки мисия на НАТО", заяви служител на френското министерство на отбраната във връзка със случая. На среща на НАТО министърът на френските въоръжени сили Флоранс Парли поиска разследване. Междувременно турският министър на отбраната отхвърли френските претенции като "напълно нереалистични".

Това, което изглежда ясно, е, че Турция не иска собствените и съюзници да виждат какво се доставя в Либия. Товарът на танзанийския кораб е доставен без проверка, въпреки заповедите на командирите, ръководещи различните морски мисии на ЕС и НАТО. Дори генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който обикновено намира начин да обясни всякакви различия между 30-те членки на Алианса, не успява да  оспори сериозното разделение в светлината на тези събития.

"Факт е, че са замесени двама съюзници в НАТО и тези двама съюзници в НАТО имат напълно различни възгледи за това, което всъщност се е случило. Ето защо военните власти на НАТО сега разследват този случай, за да се опитат да установят фактите", коментира  Столтенберг в публично интервю.

Съюзниците в НАТО единодушно отрекоха забележката на Макрон за „мозъчната смърт“, но след неотдавнашното военно напрежение френският лидер напомни за нея. „Връщам ви към моите коментари в края на миналата година за мозъчната смърт на НАТО", каза той пред репортери миналата седмица. „Това беше една от най-красноречивите възможни демонстрации“, посочи той.

Макрон обвини Турция в нарушаване на международно споразумение, постигнато на мирна конференция в Берлин през януари, за прекратяване на външната намеса в либийския конфликт. Той предупреждава, че северноафриканската нация може да се окаже в катастрофална ситуация като Сирия, където Турция също играе една от главните роли.

Коментарите на Макрон излагат Франция на риск от обвинения в лицемерие и двояко говорене, защото той не коментира ролята на Русия, която защитава силите на Хафтар. Париж освен това си сътрудничи с Хафтар в борбата срещу силите на „Ислямска държава“ в пристанищния град Дерна и му оказа политическа подкрепа. През юни 2019 г. бяха открити и четири френски ракети Javelin, оставени в база, държана от силите на Хафтар южно от Триполи. По това време френското министерство на отбраната заяви, че джавелините са били разположени, за да защитят френски отряд, който разузнава във връзка с борбата с тероризма.

Последна актуализация: 17:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Потока практически е спрял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
И природния газ не е това което беше!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
mvr0306
преди 3 години
Бежанския поток от Линия може много лесно да го спре ЕС ако има желание разбира се....имат достатъчно морски и въздушни сили с които да връщат лодките обратно в Либия, а не да ги "спасяват" чак в Италия! Засега Ердоган си прави каквото иска, и нито Путин, нито САЩ, нито ЕС могат да му повлияят. ЕС е НАТо вече не са това което бяха преди 20 - 30 години. В условия на криза всеки дърпа към себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
korn
преди 3 години
Ердо е кучето на Меркел и за сега спря бежанския поток от Либия. Ако успее и да разработи някое находище на газ в Средиземно Море и пусне една тръба към ЕС Канцлера щему даде един голям кокал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още