IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строгият данъчен контрол в ЕС е насъщен за устойчивия растеж

Кризата и нейните изисквания към публичните финанси правят европейската данъчна реформа по-важна от всякога

16:50 | 15.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Днес обявяваме допълнителни мерки, за да направим процеса на включване в списъка по-ефективен. Ще актуализираме изборa на юрисдикции, които следим, за да включим най-новите данни и да гарантираме, че всички рискове са покрити. Ще прегледаме критериите, на които трябва да отговарят юрисдикциите, за да отразим най-новите международни развития в борбата с избягването и укриването на данъци.

Тъй като бизнесът има нужда от цялата помощ, която може да получи, а публичните приходи се нуждаят от защита, ние също така обявяваме 25 мерки за намаляване на данъчните пречки за фирмите и помагаме на националните органи да прилагат данъчните правила и да подобрят спазването на данъчното законодателство, без да налагаме прекомерна тежест върху засегнатите от кризата.

Предлагаме автоматичен обмен на информация между данъчните администрации на ЕС относно приходите, генерирани от продавачите чрез дигитални платформи. Тази информация ще помогне на данъчните администрации да проверят дали тези, които печелят пари чрез цифрови платформи, плащат съответните данъци.

Разбира се, това е само една стъпка към гарантирането, че нашите данъчни системи осигуряват дългосрочни устойчиви приходи във все по-дигитализираната икономика. Европа остава ангажирана да постигне успех, базиран на работата на ОИСР за намиране на глобално решение на данъчните предизвикателства, произтичащи от дигитализацията. Надявам се неотдавнашният ход на САЩ да стопират тези разговори да бъде само временен неуспех. Искаме глобално решение за пренасяне на корпоративното данъчно облагане в 21 век. Но ако това се окаже невъзможно през тази година, ще излезем с ново предложение на ЕС. Междувременно ЕК застава твърдо зад държавите от ЕС, които са изправени пред заплахата от американски санкции, тъй като продължиха със собствените си данъци върху цифровите услуги. Ако е необходимо, ние ще реагираме като едно цяло.

И накрая, Европа трябва да използва данъчното облагане, за да постигне своите климатични цели. През първата половина на 2021 г. ще предложим преразглеждане на остарелите правила на ЕС относно данъчното облагане на енергията, премахвайки скритите субсидии за изкопаеми горива. Също така ще изложим планове за съвместим със Световната търговска организация механизъм за регулиране на въглеродните граници, който да възпира компаниите да прехвърлят производството в страни с по-малко строги зелени регулации.

Решенията относно данъците в ЕС никога не са лесни, но всичко е възможно, когато политическата воля е налице. През последните години поредица от данъчни скандали оказаха натиск върху правителствата да направят промяната - и тя се случи. Сега трябва да демонстрираме подобна амбиция, не само за да отговорим на безпрецедентния икономически шок, причинен от пандемията, но и да използваме възможността, която тя предоставя, за да трансформираме нашите икономики и общества към по-добро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още