fallback

Хедж фондовете трябва да се възползват от тази година на възможности

Волатилните пазари и регионалните различия би трябвало да осигурят добра ловна среда

14:41 | 17.09.20 г. 3
Автор - снимка
Създател

Бурните условия на финансовите пазари, доминиращи 2020 г., дават на хедж фондовете един от най-добрите им шансове да блеснат от години. Много от тях не се възползват, пише Лорънс Флетчър за Financial Times.

Относителното спокойствие през последните години, нарушавано само от случайни разпродажби, предизвика оплаквания от хедж фондовете, че покупките на активи за трилиони долари от централните банки затрудняват отсяването на добрите от лошите акции и потискат волатилността, която те обичат да търгуват.

Вече не. Постоянно турбулентните пазари, както и изобилието от дисперсия между регионите - тъй като различните икономики и сектори излизат от пандемичното блокиране с различна скорост - накрая дават на мениджърите по-богатата търговска среда, за която жадуваха.

Волатилността остава повишена след срива от март, характеризирана от спада при технологичните акции през последните дни. Притокът на дребни инвеститори, които някои иронизират като „глупави пари“, подхрани оценъчните балони, създавайки възможности. Също и конкуренцията намаля при някои популярни преди сделки, след като екстремната волатилност през март принуди някои трейдъри да излязат от позициите си. Насаме мениджърите говорят за една от най-добрите търговски среди от години.

Но възвръщаемостта е слаба. Хедж фондовете са надолу средно с 0,3% през първите седем месеца на годината, според групата за данни HFR, изоставайки от акциите и доста след доходността на облигациите. На база претеглени активи - с други думи, фонд от 1 млрд. долара има 10 пъти по-голямо влияние от такъв за 100 млн. - представянето им е на загуба от 5,1%. Статистиката на HFR за август ще излезе скоро.

Данни на Eurekahedge обрисуват по-положителна картина, сочейки, че средният фонд е донесъл 3,7% до края на август, но на база претеглена стойност отново има загуба, макар и по-малка - 0,7%.

Зад тези доста разочароващи числа се крие огромна дисперсия във възвръщаемостта. Някои мениджъри на хедж фондове, като Боаз Уайнстийн от Saba Capital и Бил Акмън от Pershing Square, се възползваха от тези извънредни условия, предугаждайки правилно някои от големите пазарни движения. Други загубиха.

„Разпределението на възвръщаемостта е просто невероятно“, посочва човек от хедж фонд индустрията.

При макро търговията - залагането на глобални облигации, валути и други активи - годините на глад бяха заменени от време на изобилие. Някои от движенията бяха грандиозни, като например спадът в доходността на 10-годишните американски ДЦК - от 1,9% до 0,7%. Фондове като Brevan Howard, Caxton Associates и Rokos Capital Management се радват на едни от най-добрите си печалби от години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
fallback