IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Професионалните инвеститори не трябва да игнорират търговията на дребно

Понеже тя може да съставлява значителна част от общата търговия, за тях е важно да разберат динамиката на тази активност

18:09 | 04.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Умните пари трябва да държат сметка за тълпата. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Умните пари трябва да държат сметка за тълпата. Снимка: Bloomberg

Tesla е въплъщение на тази тенденция. Феновете на компанията за електрически автомобили, убедени, че тя ще се превърне в следващата Apple, се качиха на влака, като цената на акциите й скочи с над 350% тази година. Но книжата на Tesla се сринаха с повече от 20% през септември, показвайки, че космическите оценки освен възможности носят и рискове.

Понеже търговията на дребно може да съставлява значителна част от общата търговия, за институционалните инвеститори е важно да разберат динамиката на тази активност, добавя Мекейн.

Търсенето на акции от дребни инвеститори „е достатъчно голямо, за да не можете да го игнорирате напълно“, изтъква Чандини Джейн, главен изпълнителен директор на изследователската група за данни Auquan.

„И ако искате да яхате краткосрочните тенденции на пазара, това определено е източник, който инвеститорите трябва да отчитат”, казва тя. Auquan, базиран в Лондон стартъп, използва социални платформи за чат и съвети за акции, за да се опита да определи накъде се насочват парите на дребните инвеститори.

Но колкото повече цената на акцията се отдалечава от фундамента на компанията, като печалба или счетоводна стойност, толкова по-голям е рискът от разочарование.

„Вероятно в крайна сметка ще видите много инерция, придадена от търговията на дребно, но след това не и основа за много акции да поддържат оценката, която тази инерция им дава. И евентуално това води до известно обезсърчаване“, обяснява Джейн.

Вече се виждат много признаци за спекулативен плам. Някои от популярните покупки на дребно тази година бяха на компании, които вече бяха влезли в процедура по несъстоятелност - сделки, наречени от анализаторите „полет към боклуците“. Сплитовете на акциите на големите технологични компании като Apple също подтикнаха инвеститорите на дребно да купуват, въпреки че анализаторите изтъкваха, че подобни ходове не би трябвало да оказват влияние върху пазарната стойност на бизнеса.

Институционалните инвеститори винаги ще имат някои предимства пред дей трейдърите, като например мащаб и достъп до продукти и структури, недостъпен за новаци, казва Джим Полсън, главен пазарен стратег в The Leuthold Group.

Но въпреки тези си предимства, „умните пари“ са също толкова уязвими на сериозни колебания на пазара, колкото и масовата тълпа. Пазарите „предоставят еднаква възможност за унищожаване на богатство“, подчертава Полсън. „Няма значение дали сте дребен или институционален инвеститор. Просто попитайте всеки, който бе на пазара през март."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още