IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изследователи на черните дупки спечелиха Нобела за физика

Отличени са британецът Роджър Пенроуз, германецът Райнхард Генцел и американката Андреа Гец

14:02 | 06.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/Fredrik Sandberg</em></p>

Снимка:  EPA/Fredrik Sandberg

Британецът Роджър Пенроуз, германецът Райнхард Генцел и американката Андреа Гец спечелиха Нобелова награда за физика за разкриването на най-тъмните тайни на Вселената, съобщава DPA. 

Кралската шведска академия присъди половината от наградата на Пенроуз за откритието, че формирането на черните дупки е ясно потвърждаване на теорията на относителността. Той е открил математически методи, с които да изследва теорията на Алберт Айнщайн, и е доказал, че тя води до формирането на тези "чудовища във времето и пространството", от които нищо, дори светлината, не може да излезе.


Генцел и Гец са открили, че невидим и изключително тежък обект ръководи орбитата на звездите в центъра на галактиката ни. Засега единственото обяснение е "свръхмасивна черна дупка”.



През миналата година престижната награда получиха канадско-американският физик Джеймс Пийбълс и швейцарците Мишел Майор и Дидие Келоз за работата им в областта на астрономията и астрофизиката. Пийбълс бе удостоен с престижната награда за "теоретични открития във физическата космология", а другите двама учени - "за откриването на екзопланета в орбитите на слънцеподобна звезда". 

Германският физик Вилхелм Конрад Рьонтген получи първата Нобелова награда за физика през 1901 г. за откриването на рентгеновите лъчи, кръстени на него. Оттогава 212 личности са наградени в тази категория при 113 награждавания. 47 пъти наградата е присъдена само на един лауреат.

Един човек, Джон Бардийн, е печелил наградата два пъти. Средната възраст на нобеловите лауреати по физика пък е 55 години. Три жени са печелили Нобеловата награда за физика. Често са отличавани по няколко носители, които са правили заедно изследвания, или по един и същ предмет.  

Улф Даниелсон, член на Кралската шведска академия на науките, говори по време на обявяването на лауреатите на Нобеловата награда за физика за 2020 г. EPA / Fredrik Sandberg 

В сряда ще бъдат обявени победителите в категорията на химията, а вчера бяха отличени победителите в сферата на медицината - Харви Дж. Алтър (САЩ), Майкъл Хътън (Великобритания) и Чарлз М. Райс (САЩ) за откриването на вируса на хепатит С. Призовите места тази година са дотирани с десет милиона шведски крони (около 950 000 евро), с един милион крони повече от миналата година. 

В четвъртък ще бъде обявено кой ще получи тазгодишната Нобелова награда за литература, а в петък - кой ще получи наградата за мир. Поредицата от анонси завършва следващия понеделник, 12 октомври, с така наречената Нобелова награда за икономика, дарявана от шведската централна банка.

Тържественото връчване на всички награди традиционно се провежда на 10 декември, годишнината от смъртта на дарителя на наградата Алфред Нобел. Заради пандемията наградните церемонии в Осло и Стокхолм през декември ще са скромни. Банкетите бяха отменени, а лауреатите за медицина, физика, химия, литература и икономика ще получат отличията си у дома, а не в Стокхолм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още