IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нобеловата награда за медицина: За открилите вируса на Хепатит С

Тримата учени откриха причината за случаите на хроничен хепатит и по този начин дадоха възможност за провеждане на кръвни тестове и нови лекарства

14:25 | 05.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: POOL SWEDEN OUT</p>

Снимка: POOL SWEDEN OUT

Тазгодишната Нобелова награда за медицина получават Харви Дж. Алтър (САЩ), Майкъл Хътън (Великобритания) и Чарлз М. Райс (САЩ) за откриването на вируса на хепатит С.

Към момента на обявяването на наградата Майкъл Хътън  все още не е знаел, че е спечелил, съобщиха на пресконференцията на Нобеловия комитет. Благодарение на откритията, направени от тримата носители на наградата, хепатит С вече може да бъде излекуван, се казва в съобщението.

Тримата учени откриха причината за случаите на хроничен хепатит и по този начин дадоха възможност за провеждане на кръвни тестове и нови лекарства, които биха спасили милиони животи. 

Наградата отива “у трима изследователи, които са изиграли ключова роля в борбата срещу хепатита, пренасян от кръвта. Заболяването е основен световен здравен проблем и причинява цироза и рак на черния дроб при хората по целия свят", заяви Нобеловият комитет.

С работата си в американската National Institutes of Health Харви Дж. Олтър и екипът му показват, че кръв от заразени с хепатит по този пациенти може да пренесе болестта и върху шимпанзета и откриват съществуването на неизвестна досега форма на болестта.

Майкъл Хътън, с работата си във фармацевтичната компания Chiron, идентифицира това, което познаваме като вируса на хепатит C. Чарлс М. Райс, тогава учен във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, успява да открие неизвестна дотогава част в генома на вируса, която обяснява как той може да доведе до хронична болест.

Най-високата награда за медицински специалисти тази година е дотирана с десет милиона шведски корони (около 950 000 евро), с един милион корони повече от миналата година.

От 1901 г. насам 219 души са получили Нобелова награда за медицина, включително дванадесет жени. Първият приз отиде при германския бактериолог Емил Адолф фон Беринг за откриването на терапия за дифтерия. Преди 25 години Кристиане Нюслайн-Волхард беше първата германка, получила тази награда.
 
Миналата година наградата получиха Уилям Каелин (САЩ), Питър Ратклиф (Великобритания) и Грег Семенца (САЩ). Те бяха открили как клетките възприемат съдържанието на кислород и се адаптират към него.

Победителите в категорията за физика и химия ще бъдат посочени във вторник и сряда. В четвъртък ще бъде обявено кой ще получи тазгодишната Нобелова награда за литература, а в петък - кой ще получи тазгодишната Нобелова награда за мир. Поредицата от анонси завършва следващия понеделник, 12 октомври, с така наречената Нобелова награда за икономика, дарявана от шведската централна банка.  

Тържественото връчване на всички награди традиционно се провежда на 10 декември, годишнината от смъртта на дарителя на наградата Алфред Нобел. Заради пандемията наградните церемонии в Осло и Стокхолм през декември ще са скромни. Банкетите бяха отменени, а лауреатите за медицина, физика, химия, литература и икономика ще получат отличията си у дома, а не в Стокхолм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още