fallback

Защо терористите удрят точно Франция?

Училищата са натоварени и с още една задача: да се грижат за интегрирането на всички

08:45 | 22.10.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Запалените свещички сами по себе си вече не са достатъчни, а тревогата най-сетне трябва да отстъпи и да даде път на решителни действия. Не само във Франция училищата са натоварени с важната задача да възпитават у децата определени ценности, без които обществото не може да просъществува: демокрация, свобода на словото, толерантност към другия.

Но училищата са натоварени и с още една задача: да се погрижат за интеграцията на всички, независимо от произхода и религията им. От години обаче се знае (а и се недоволства), че училищата във френските предградия все по-трудно се справят с тази задача, тъй като радикални ислямисти упражняват натиск върху учителите и поставят под свой контрол цели квартали, пише в свой коментар за Frankgurter Allgemeine Zeitung Райнер Херман.

Да, ислямските терористи могат да ударят навсякъде по света. Но те с натрапчива честота удрят тъкмо във Франция - много по-често, отколкото в Германия или Великобритания например. В изброените три страни през десетилетията възникнаха така наречените "паралелни общества". Но това далеч не означава, че всеки млад човек, който се чувства осиротял без родина и отечество се превръща в ислямски терорист. Редица изследвания показват, че във Франция много мюсюлмани са културно зле интегрирани и че им е трудно да привикнат със секуларизацията - стриктното разделяне на религията от държавата. Мнозина от тях дори смятат тази повеля за продължение на френската колониална политика. В Германия предпоставките са малко по-благоприятни. Тук мюсюлманите пристигат, без да са обремени от историческа колониална травма. В тукашната светска държава те свободно могат да практикуват религията си. Навсякъде обаче има една червена линия, която не се прекрачва: Ние не може да се предаваме пред враговете на Просвещението, заключава Херман. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:36 | 13.09.22 г.
fallback