IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел започва битка за повече здравни правомощия

ЕК очаква силна съпротива от държавите членки, чиито национални лидери искат да покажат, че имат отговорността и способността да се грижат за избирателите

11:24 | 11.11.20 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Много държави ще се съпротивляват сериозно с прехвърлянето на власт към ЕК. В края на октомври нидерландският министър-председател Марк Рюте заяви на срещата на Съвета на ЕС, че координацията по отношение на изискванията за тестване и карантина е важна, но когато става въпрос за предприемане на мерки, „това наистина е национално дело“.

Другите усилия на Комисията да играе по-голяма роля в здравеопазването също не постигат особен успех. Държавите от ЕС първоначално намалиха предложения бюджет за 2021-2027 г. за здравната програма на Комисията от 9,4 млрд. евро на 1,7 млрд. евро. Все пак във вторник те се съгласиха да увеличат тази сума до малко повече от 5 млрд. евро.

Германският евродепутат Петер Лийзе, говорителят по здравните въпроси на Европейската народна партия в парламента, заяви пред репортери, че дори здравната програма да разполага с 9,4 млрд. евро, „това няма да е достатъчно да се направи всичко", което Комисията иска да направи на европейско ниво.

Дори след месеци срещи държавите членки на ЕС не можаха да се съгласят да хармонизират карантинните или тестовите насоки, но одобриха ECDC да създаде карти, които да показват мащаба на инфекциите във всяка държава от ЕС. И тук обаче фон дер Лайен трябваше да подтиква страните да споделят своите данни с агенцията.

Унгария реши да осъществи някои свои собствени сделки с ваксини, като заяви, че иска да купи от руската ваксина Sputnik и една от ваксините, разработени в Китай. Комисията обаче смята, че позицията й за по-голяма дума в здравеопазването е промяна, която гражданите искат.

„Европейските граждани очакват ЕС да ръководи и координира реакцията на кризата“, заяви комисарят по здравеопазването Стела Кириакидис в края на октомври по време на уеб семинар на Комисията. „Гражданите на ЕС са много ясни, че очакват повече Европа, по-голямо присъствие на Европа за справяне със заплахите за здравето. Те искат повече солидарност между държавите членки, по-добри общи инструменти за справяне с COVID-19 и, разбира се, по-голям бюджет на ЕС в подкрепа на тези усилия“, допълва тя.

„Решени сме да оправдаем тези очаквания", добавя Кириакидис.

Големи промени няма да бъдат възможни без промяна на договора за ЕС - въпрос, който Комисията се готви да повдигне на Конференцията за бъдещето на Европа. Дотогава Комисията напомня на страните, че всичко, което предлага, е в рамките на съществуващите договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 7
mvr0306
преди 3 години
Да си дойдем на думата. Все повече власт, там някъде, далече, в Брюксел, на чиновници които не са избирани по никакъв начин от гражданите на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още