fallback

Битката на Полша в защита на въглищната индустрия

Цената на тока в страната вече е най-високата в ЕС, защото тя не се възползва от предимствата на ВЕИ

16:51 | 18.11.20 г. 13

Романсът на Полша с въглищата има дълга история, но предстои развод, пише в коментар европейското издание Politico.

Въглищните централи в страната осигуряват към 3/4 от потребяваната електроенергия, а индустрията дава работа на около 100 хил. души, сплотени от силни синдикални организации и с достатъчно политическо влияние.

Но Варшава е под силен натиск на пазарите и на ЕС на фона на Зелената сделка да се откаже от въглищата.

Правителството на страната вече представи програма за затваряне на въглищните мини до 2049 година, или само година преди заложената от ЕС цел за въглеродна неутралност на икономиката. Текстовете предвиждат финансова подкрепа за сектора, без значение дали ЕК ще одобри по правилата за допустимата държавна помощ.

В последните месеци цените на едро на електроенергията в Полша са най-високите в ЕС, показват данни от проучване на Ember. Между април и септември средната цена на едро на електроенергията в Полша е 46 евро за мегаватчас, спрямо средно за ЕС 31 евро за мегаватчас.

Мозъчният тръст коментира, че Варшава изостава от останалите държави в общността, които се възползват от предимствата на възобновяемите ресурси и ниските цени на природния газ в условията на пандемия. Едва 13% от потребяваната енергия в Полша се произвежда от възобновяеми източници, което е едно от най-ниските нива в целия ЕС.

Варшава е сама в Брюксел в защитата на своите въглищни централа. Единствено Полша не е предложила план за намаляване на емисиите и цел във връзка със Зелената сделка. Politico прогнозира, че този факт може да коства орязване на фондовете, които подпомагат енергийната трансформация.

Положението на Полша ще стане още по-тежко, ако ЕС одобри плановете на Еврокомисията за допълнително намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 г. Сегашната цел е намаление на въглеродните емисии с 40% (спрямо нивата през 1990 г.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:53 | 13.09.22 г.
fallback