IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката на Полша в защита на въглищната индустрия

Цената на тока в страната вече е най-високата в ЕС, защото тя не се възползва от предимствата на ВЕИ

16:51 | 18.11.20 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Романсът на Полша с въглищата има дълга история, но предстои развод, пише в коментар европейското издание Politico.

Въглищните централи в страната осигуряват към 3/4 от потребяваната електроенергия, а индустрията дава работа на около 100 хил. души, сплотени от силни синдикални организации и с достатъчно политическо влияние.

Но Варшава е под силен натиск на пазарите и на ЕС на фона на Зелената сделка да се откаже от въглищата.

Правителството на страната вече представи програма за затваряне на въглищните мини до 2049 година, или само година преди заложената от ЕС цел за въглеродна неутралност на икономиката. Текстовете предвиждат финансова подкрепа за сектора, без значение дали ЕК ще одобри по правилата за допустимата държавна помощ.

В последните месеци цените на едро на електроенергията в Полша са най-високите в ЕС, показват данни от проучване на Ember. Между април и септември средната цена на едро на електроенергията в Полша е 46 евро за мегаватчас, спрямо средно за ЕС 31 евро за мегаватчас.

Мозъчният тръст коментира, че Варшава изостава от останалите държави в общността, които се възползват от предимствата на възобновяемите ресурси и ниските цени на природния газ в условията на пандемия. Едва 13% от потребяваната енергия в Полша се произвежда от възобновяеми източници, което е едно от най-ниските нива в целия ЕС.

Варшава е сама в Брюксел в защитата на своите въглищни централа. Единствено Полша не е предложила план за намаляване на емисиите и цел във връзка със Зелената сделка. Politico прогнозира, че този факт може да коства орязване на фондовете, които подпомагат енергийната трансформация.

Положението на Полша ще стане още по-тежко, ако ЕС одобри плановете на Еврокомисията за допълнително намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 г. Сегашната цел е намаление на въглеродните емисии с 40% (спрямо нивата през 1990 г.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
купих един терен , искам още един или два да взема в съседство , ама ще видим ... знам какво искам , ще проектирам и строя . посъбрал съм кинтите ... лично ще ти пратя да позяпаш ... :))) ... ходих и гледах как са го направили други хора ... и то тук у нас ... ! живи и здрави ... --------------------------------------------------------------------------а така мноо хубаво, а до тогава може ли да си димим на спокойствие или пак нема да може ? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto2
преди 3 години
Сложих ти голям плюс заради последния абзац. Уважавам хора, които гонят мечтите си! За това ти стискам палци да успееш. Но се надявам, че през държавни субсидии, няма да се наложи да те подпомагам целево! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
що да са сметнати ... :))) ... те варират в голям диапазон според зависи , ама си ги плащат всички по равно . "по трасето" се губят най-малко , около 10-20% от всички загуби ... :))) ... до голяма степен зависят и от управлението на мрежата дори . бих забелезАл . значи за да придобиеш бегла представа за емисионните фактори на основните централи в БГ виж този докумет , страница 71 и 72https://***.moew.government.bg/static/media/ups/articles/attachments/Bulgaria_EGEF_20146ea9f45764941a5a2d78ac6f3006f62b.pdfза да придобиеш обща представа за загубите в мрежата виж този документ стр 5 . в числото на крайно потребление има и 3500МВтч за разпределение ... :))) http://***.eso.bg/fileObj.php?oid=2679та у нас този % е малко по-височък . ама добре че сме в ЕС та по разни програми рехабилитират най-различни части на инфраструктурата та постепенно намаляваме загубите , че ако знаеш какво беше преди 20-30-40 години щеше да се хванеш за главата ... :)))много опростенчески разсъждаваш за доста сложна материя . абсурдно е да мислиш , че ще получаваш някакъв ток на производствени цени . в европа , и в частност за държавата ни , има план за до 2050г кое как да се направи за да постигнем максимално нискоемисионно електропроизводство , прогнозируемо , управляемо , стабилно . колко и как ще пишете по форумите група консервативни привърженици на фосилите няма никакво значение . това ще се случи !... специално за теб , ще ти снимам какво ще направя . трябват ми още 3-4 годинки ... купих един терен , искам още един или два да взема в съседство , ама ще видим ... знам какво искам , ще проектирам и строя . посъбрал съм кинтите ... лично ще ти пратя да позяпаш ... :))) ... ходих и гледах как са го направили други хора ... и то тук у нас ... ! живи и здрави ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto2
преди 3 години
И понеже обичаш да клатиш контекста според наклона на зелените мУде, пак ще ти кажа - Направи си в твоето село кръгова икономика, шибни си фотоволтаик, начукай си батерии на Мъск и ми го продавай тока за жълти стотинки, да видим...Ама без да ревеш за субсидии на гърба на държавата. Направи го качествено - де не прекъсва целогодишно, да не чакаш на газови, мазови и базови централи. НЕ МОЖЕШ! Нито цена ще направиш, нито ще издържиш 2 мъгливи и безветрени дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto2
преди 3 години
Ама молим ти се, я и сериозен човек... Ама жестоко си в грешка, шЪ знааеш! Първо загубите по трасето СЕ СМЕТНАТИ, а данъкът за СО2 Е ИЗКУСТВЕН - правиш ли разлика!? ИЗКУСТВЕН!? Второ за 1 мегават от нашите централи отива 1.2 СО2 така че цената е повече от 30 евракис. За това вместо мегават да идва в твоя дом за 7 стотинки от ТЕЦа, идва за 14-15, отделно се добавят ония графи за транспорт, загуби, ЧЕЗ-МЕС, такси-макси, ДДС и други утки майни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
пхаха ... а ти какво си написал ... :))) ... и ми опонираш . не си сериозен човек ...въглищна електроцентрала отделя според зависи от 0,91кг до 0,95кг СО2 на киловат произведен електрически ток ... или при цена 19 евро , айде нека да е 30 както си го написал , за тон емисии , това прави 0,03 х 0,95 = 0,0285 евро на киловатчас ... :))) техническите загуби в електрическата мрежа от централата до електрическият уред са средно около 22,5% ... както искаш ги смятай и върти тези цифри ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto2
преди 3 години
А положението ще стане лошо в цяла Европа, заради зелените хмери. Толкова лошо ще стане, че в енциклопедиите ще пише за зелената кражба на века и климатичните промени от антропогенна дейност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto2
преди 3 години
Зелев не пиши глупости и ти, че ме ядосваш. Загуби в мрежата..... Направи си в твоето село кръгова икономика, шибни си фотоволтаик, начукай си батерии на Мъск и ми го продавай тока за жълти стотинки, да видим...Ама без да ревеш за субсидии на гърба на държавата. Направи го качествено - де не прекъсва целогодишно, да не чакаш на газови, мазови и базови централи. НЕ МОЖЕШ! Нито цена ще направиш, нито ще издържиш 2 мъгливи и безветрени дни. Така че само със зелени мечти не става. И аз искам да скъсам кабела на енергото и да се самозадоволявам енергийно с буба Мара вкъщи без пари, но нито някой ще го допусне, нито някога ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto2
преди 3 години
"Цената на тока в страната вече е най-високата в ЕС, защото тя не се възползва от предимствата на ВЕИ". Категорично НЕ Делянче, цената на тока е висока НЕ заради това е не се възползва от смешните ВЕИ, а за това че въглищните централи се облагат с 30 евро СО2 - такса въздух! За производството на 1 мегават, Делянче, ток от въглища се заплаща СО2 такса, която е повече от добиването и производството на самия мегават от въглищна централа - разбираш ли Делянче, каква е причината. По рано никога не си писала подобни глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
https://***.globalpetrolprices.com/Poland/electricity_prices/зелените добавки са едни от най-ниските "добавки" по принцип във формирането на крайните цени ... обикновенно загубите в мрежата са по-високи числа от въпросните добавки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още